Roserselever flyttas till Märsta

Råbergsskolans elever ska gå i kulturskolans lokaler.

14 december 2016 10:38

Nu är det klart att eleverna i den hälsofarliga Råbergsskolan i Rosersberg, flyttas till kulturskolans lokaler i Märsta. Det beslutades under barn- och ungdomsnämndens möte på måndagskvällen.

– Det finns inget annat alternativ. Det behövs många tusen kvadratmeter, det finns inte någon annanstans och i kulturskolan bedrivs inte verksamhet dagtid, säger Johan Adler, grundskolechef i Sigtuna kommun.

Danslektioner kommer inte att kunna hållas kvällstid eftersom kulturskolans danslokaler ska byggas om. Golvet som är speciallagt för ändamålet, ska täckas med en tunn spånskiva med plastfilm för att inte ta skada av skolbänkar och stolar som ska flyttas in.

Vart kulturskolans danselever ska ta vägen kan Johan Adler inte svara på. På onsdag är ett möte inbokat med personal för kulturskolan.

– Den processen startar nu. Vi får titta på var eleverna dansade innan kulturskolan byggdes. Det handlar om två till fyra månaders tid, säger Johan Adler.

Pernilla Bergkvist, barn- och ungdomsnämndens ordförande säger att läget är akut.

– Vi har det akuta läget där eleverna på Råberget måste evakueras omedelbart, för att värna barnens och personalens hälsa. Läget är olyckligt. Men vi ska göra allt i vår makt att det ska gå så fort som möjligt, säger hon.

Drygt 300 elever dansar på kulturskolan. Lisa Mathiasson är lärare och ämnesansvarig för dansen. Hon säger att problemet är att flera samarbeten mellan olika kulturskoleämnen bygger på att man befinner sig under samma tak. Dessutom har en gymnastikhall mycket hårdare golv och de för dansen viktiga speglarna finns inte någon annanstans i kommunen.

– Vad ska jag säga, det är inte bra för vår verksamhet. Vi har inte fått veta så mycket heller. Ingen har informerat oss hur vi ska göra med vår verksamhet och nu är vi sent ute, gymnastikhallarna är svåra att få tillgång till, säger Lisa Mathiasson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Larsdotter