När Sigtuna kommun lade ner fritidsgården i Rosersberg för drygt tio år sedan trädde Rosersbergs IK in. Sedan dess har man hållit fritidsgården öppen varje fredagskväll. Idag är den en naturlig träffpunkt för ortens ungdomar, åtminstone om man är 10-15 år. Bland de yngsta besökarna är det första besöket på fritidsgården ett stort steg i livet. Här är det Kicki Lagerqvist som håller i verksamheten. När tidningen träffar henne bär hon in läskburkar till klubbstugan som också fungerar som fritidsgård.

Härifrån utgår också nattvandrarna på fredagskvällarna. De samlas klockan åtta och nattvandrar fram till elva. Deltagarna är föräldrar till ungdomar som är aktiva i ett eller flera av klubbens lag. Idrottarna på seniornivå nattvandrar också, de är populära bland ortens ungdomar. Spelarna brukar påminna ungdomarna om nästa match. Det har blivit en strategi för att bygga upp en relation till ungdomarna.

– Det händer att vi träffar alkoholpåverkade ungdomar, då ringer vi till föräldrarna säger Annette Westerlund, som är en av de drivande krafterna i Rosersbergs IK:s nattvandring.

Nattvandrarna följer en och samma rutt och besöker platser där ungdomar brukar uppehålla sig. Ibland får de samtal från föräldrar eller ungdomar som berättar att det pågår bråk eller störningar i området.

Användandet av sociala medier är utbrett på gott och ont. Ungdomar vill gärna berätta när de ska ha fest eller middag med några vänner när föräldrarna åker bort, men det kan sluta i katastrof.

– Vid ett tillfälle för några år sedan såg vi hur objudna gäster hoppade in och ur ett hus och tömde det på värdefulla föremål. Vi hade ingen chans att stoppa dem. När föräldrarna kom hem var datorer, läsplattor, mobiltelefoner och tv-apparater borta, säger Anette Westerlund.

Ibland inträffar ingenting under nattvandringarna. Det är lugnt och tyst. Folk sköter sig.

Det bästa är att folk känner igen nattvandrarna. Det byggs upp ett ömsesidigt förtroende mellan ortsborna och nattvandrarna. Det blir svårare för människor att komma undan med dumheter. Ibland händer det att ungdomar vill bli eskorterade till pendeltågstationen och emellanåt åker nattvandrarna med till Märsta eller Väsby om någon vill det.

En hund som nattvandrar brukar för det mesta göra succé. Människor kommer fram och vill prata och det uppstår en kontakt.

Samtidigt känner sig ungdomarna som driver fritidsgården sig tryggare när nattvandrarna finns i närheten. Blir det oroligt finns det vuxna människor som kan gripa in.

– Vårt arbete är förebyggande och vi skapar en vi-känsla i Rosersberg, säger Anette Westerlund.

Nattvandringen i Märsta har haft det lite motigt de senaste åren, men nu planerar de som står bakom den att göra ett omtag. Sigtuna kommun ska kalla allmänheten till informationsmöten som hålls i början april.