Restaurangägare svarar

Kackerlackor kröp omkring på golvet när miljöinspektörer besökte Arlandarestaurang.

5 maj 2017 16:37

Restaurangens ägare svarar att de länge försökt bekämpa problemet med hjälp av Anticimex och att problemet finns i flera lokaler på flygplatsen.

Som Sigtunabygden tidigare rapporterat har en restaurang på Arlanda fått flera varningar av miljöinspektörerna - men kackerlackorna finns kvar. Nu har miljöinspektörerna på Sigtuna kommun fått nog. Ägarna riskerar nu 40 000 kronor i vite om ingen bättring sker snarast.

Enligt kommunens miljö- och hälsoskyddskontor har restaurangen haft återkommande problem med kackerlackor under flera år.

Dokumentation finns sedan 2012, men problemen med kackerlackor som härjar har funnits även tidigare.

Miljöinspektörer har gjort flera besök - både anmälda och oanmälda - under åren. Under ett oanmält besök i januari 2013 hittades inga skadedjur vid inspektionen, men personalen berättade att de såg levande kackerlackor på golvet varje morgon. År 2014 hittades skadedjur i köket och i livsmedelslokalen.

År 2015 fanns en kackerlacksfälla i beredningsutrymmet där kackerlackor fastnat. Och år 2016 fanns kackerlackor kvar i samma utrymme.

Under 2017 gjordes några kontrollbesök. I januari påträffades levande kackerlackor i fällor i diskutrymmet. De sågs också fria på golvet i köket. Döda skadedjur låg på hyllplanen blandat med redskap. I mars hittades ett flertal kackerlackor i skadedjursfällan. Då sågs även sju-åtta stycken som kröp på golvet.

Senast i april konstaterades en riklig förekomst av skadedjur i fällor i köket.

Restaurangen ligger mitt emellan två andra restauranger. Trots det är problemet mer omfattande hos denna restaurang, enligt livsmedelsinspektörens rapport. Det tyder på att det finns särskilda orsaker. Det kan vara alltifrån eftersatt rengöring, särskilda tillhåll eller bon, eller varuleveranser som kommer till lokalen.

Miljö- och hälsoskyddskontoret kräver nu att företaget undersöker roten till problemet och genomför effektiva bekämpningsinsatser.

Johannes Karademir, som driver restaurang Alfredos, berättar att de har försökt bekämpa problemet med skadedjur med hjälp av Anticimex.

– Problemet är att det inte räcker att bara en restaurang bekämpar problemet. Det finns tre restauranger som ligger vägg i vägg med varandra. Kackerlackorna flyttar från en restaurang till en annan.

Han berättar att kackerlackorna hos Alfredos ökade när en av restaurangerna byggdes om. Swedavia har även kallat in till ett möte om skadedjursbekämpning med de berörda restaurangerna.

Restaurangen saneras nu varje vecka.

Janne Johansson på Anticimex berättar att han har varit engagerad i saneringen av restaurangen den senaste månaden.

– Flygplatsen är ett känsligt ställe med resenärer som kanske haft kackerlackor i sina packningar. Det kan också vara leverantörer. Det är svårt att veta varför det finns kackerlackor kvar på Alfredos, säger Janne Johansson.

Finns det då fler restauranger som är hårt drabbade av skadedjuren? Fastighetsägaren Swedavia hänvisar Sigtunabygden till miljö- och hälsokontoret i Sigtuna kommun för svar.

Tidigare år har det hittats kackerlackor i flera lokaler på Arlanda.

Thorbjörn Johansson är livsmedelsinspektör i Sigtuna kommun. Enligt honom har flera inspektioner gjorts sedan 2015 på de två andra restaurangerna som ligger vägg i vägg med Alfredos.

– Det har inte funnits kackerlackor på de andra restaurangerna när vi varit där sedan 2015, säger Thorbjörn Johansson.

Han berättar att i april var det fullt med kackerlackor i varenda fälla på Alfredos.

Han var återigen på plats den 2 maj.

– Det finns fortfarande kackerlackor, men det är färre.

Varningen för vite kvarstår enligt honom.

– Vårt beslut ligger fast. De har fortfarande inte löst problemet, säger Thorbjörn Johansson.

Om kackerlackor

Kackerlackor kan vara smittbätare av olika sjukdomar. De kan också förorena livsmedel med sin avföring och illaluktande sekret. Sekretet kan dessutom framkalla allergiska reaktioner hos människor.

Källa: Miljö- och hälsoskyddskontoret, Sigtuna kommun.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jeanina Santiago