Under bokreans första dag, tisdagen 26 februari, öppnade Sigtuna bokhandel redan klockan 06 – jämfört med klockan 10 vanliga vardagar.

– Det var flera som stod utanför och väntade redan klockan 06. Det var någon som sade att de funderade på att ta med sig en sovsäck för att få vara först in, säger Berith Anselmby som hade fullt upp hela premiärdagen.

– Det har varit jämn ström faktiskt hela tiden. Fram till klockan sju var det säkert ett tjugotal som hunnit vara här, fortsätter hon.

Artikelbild

| Sigtuna bokhandel ligger på Stora gatan mitt i staden.

I snart nio år har Berith Anselmby drivit Sigtuna bokhandel, som är den enda renodlade i sitt slag i kommunen, om man inte räknar in Pocketshop på Arlanda flygplats.

– Vi köpte bokhandeln i Märsta centrum samtidigt som den här, men lade ned den redan efter ett år. Jag kunde inte vara på två platser samtidigt, och det gick inte att anställa någon när det inte bar sig riktigt ekonomiskt, säger Berith Anselmby vars bokhandel är ansluten till kedjan Ugglan bokhandel, men drivs fristående.

Det har funkat bättre i Sigtuna?

– Ja, det har det. Folk som bor här är rädda om bokhandeln, för det är lätt att en bokhandel försvinner om man inte handlar i den.

Artikelbild

| 47 kartonger med reaböcker finns hos Sigtuna bokhandel.

Vid sidan om julhandeln i december är bokrean den tid på året när flest böcker säljs.

– Vi hade 47 kartonger med böcker som kom hit från förlagen, så dem vill man sälja så att de inte ligger här och samlar damm. Men framförallt är det här en bokfest för oss och kunderna, säger Berith Anselmby.

Hur har rean förändrats under dina snart nio år?

– Jag tycker att rean är ganska likvärdig faktiskt. Nu har vi lärt oss hur man ska hantera den. I början var det svårt att veta var man skulle ställa alla kartonger, och vad man ska göra av alla ordinarie böcker som finns i butiken, för ytan är inte så stor här.

I och med internet har konkurrensen ökat för de traditionella bokhandlarna, dels från e-handelsföretag där böcker köps över nätet, dels från streamingappar där man kan lyssna på ljudböcker. Men Sigtuna bokhandel står sig väl i konkurrensen om man ska tro Berith Anselmby.

– Här kan man få en bok inslagen, och man kan få den i handen om vi har den inne, det tror jag betyder mycket. Sedan är en bokhandel en social plats där man kan träffa lite nya människor. Hittills har det gått bra här, säger hon.

Hur ser du på framtiden?

– Det ser bra ut. Jag är inte pensionär än, utan jag kommer att köra på så länge jag tycker det är roligt och kunderna kommer.