Rättegång om Valstamord tas om

Rättegången om mordet på en tonåring i Valsta måste tas om. Det meddelade hovrätten under tisdagen.

3 september 2019 16:40

Det var 13 februari som en död 15-åring hittades i ett skogsparti nära Valstaskolan. En 16-årig pojke dömdes i juli till sju års fängelse för mordet och utvisning på livstid.

LÄS MER HÄR: Avled av strypning

Men nu meddelar hovrätten att hela rättegången måste tas om i tingsrätten. Bakgrunden är att det framkommit att tolkningen under den förra rättegången var mycket bristfällig. Hela förhöret med den dömde tolkades från hans modersmål till svenska. Men efter att den dömde överklagat domen till hovrätten har det nu kommit fram att tolkningen inte höll måttet.

”Sedan domen överklagats har hovrätten uppmärksammat att tolkningen i tingsrätten var så bristfällig att förhöret måste tas om. Hovrätten anser att felet är allvarligt och att det kan ha haft betydelse för hur tingsrätten har värderat den dömdes berättelse och hur tingsrätten dömt i målet” skriver hovrätten i ett pressmeddelande.

När målet tas om ska enligt hovrätten nya förhör hållas för att den dömde ska få en rättvis rättegång.

Den döde pojken var elev på Valstaskolan där han vid lunchtid 4 februari senast sågs vid liv. Nio dagar senare hittades han död i ett skogsparti i Valsta.

Under rättegången i tingsrätten fanns en film med från en övervakningskamera i skolans matsal 4 februari – en film som visar att de båda pojkarna blev osams och sedan lämnade skolområdet.

Efter att 16-åringen gripits kunde polisen återskapa raderade bilder i hans mobiltelefon. Fotografierna visade den döde 15-åringen liggande på marken.

LÄS MER HÄR: 16-åring får sju års fängelse

Men 16-åringen som dömdes till sju års fängelse och utvisning på livstid, får nu alltså en ny chans att förklara sig då rättegången inom kort ska tas om i tingsrätten.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Lindblom