Räddade livet på bibliotekarien

"Hade de inte sett mig när jag föll ihop hade jag inte hunnit till sjukhus. De är mina hjältar," säger Jenny Kindberg Lohrenz.

26 juli 2019 12:30

Bibliotekarien Jenny Kindberg Lohrenz från Uppsala fick ett epilepsianfall i förra veckan. Hon gick ut från Märsta bibliotek mot Kulturlänken för att ringa ett samtal när hon plötsligt fick en synförändring.

– Fasaderna såg konstiga ut, och så blev det svart. Jag tappade medvetandet, säger hon.

Hon vaknade till när ambulansen kom. Hon minns att det var några som satt omkring henne. Därefter åkte hon med ambulans till Akademiska sjukhuset.

Hon var borta från jobbet i en vecka efter händelsen. Det var hennes andra epilepsianfall, det första skedde i fjol.

När hon kom tillbaka till Kulturlänken berättade kaféets personal hur det gick till när hon föll ihop. De berättade att männen som brukade fika där på förmiddagarna hade rusat fram för att hjälpa henne. Personalen på kaféet och stamgästerna gjorde första hjälpen och ringde ambulansen. De stannade kvar och såg till att hon klarade sig.

Hon är tacksam till dem som har hjälpt henne.

– De är mina hjältar, jag vill skicka många guldhjärtan till alla som var med och hjälpte mig.

Hon kände inte till deras namn, men genom kultursekreteraren Karin Andén fick tidningen veta vilka hjältarna är: Daniel Andersson, Tord Delle Strand, Shler Arif, Jessica Björnfot och Guler Dikran.

Guler Dikran jobbar på kaféet, det var hon som ringde ambulansen.

– Jag blev rädd när jag såg henne på golvet. Jag var darrig medan jag ringde ambulansen. Jag kände inte henne, men ville hjälpa till. Jag var så nervös, jag fick ont i magen, säger Guler Dikran.

Läs även: Pappans civilkurage stoppade fritidsledaren

Läs även:Brandmän hedrar hjältar

Läs även:Hassan, hjälten från Märsta

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jeanina Santiago