Räddade hemlös familj

Den statslösa familjen Serebrannikov förlorade sitt boende - men fick räddning.

13 februari 2018 18:00

Sigtunabygden rapporterade om att familjen Serebrannikov, som består av mamman Oksana och sonen Andrey, under måndagsmorgonen förlorade sin tillfälliga lägenhet i Sigtuna. Sigtuna kommun har under en kort period låtit familjen bo i lägenheten, men eftersom familjen inte har tillstånd att stanna i landet har kommunen beslutat att sluta hjälpa familjen.

Familjen var oroliga över att tvingas bo ute på gatan under vintertiden. De hade tänkt åka tillbaka till flygplatsen, som var deras "hem" under en månad då de inte hade någon varm plats att bo på.

Men nu har Sigtuna församling räddat situationen. Enligt uppgifter har familjen fått ett tillfälligt boende i en fastighet som församlingen äger.

– Det känns bra. Vi kom hit igår (måndagen 12 februari). Vi fick ett stort rum i ett tomt hus, säger Andrey Serebrannikov.

Vad händer härnäst?

– Varje måndag måste vi rapportera till Migrationsverket. Beskedet om utvisning gäller fortfarande. Men vi kan ansöka om uppehållstillstånd igen sommaren 2019. Man har rätt att ansöka om uppehållstillstånd vart fjärde år.

Men det finns ingen garanti att vi får det. Det låter hopplöst, vi vet inte vad som händer i framtiden, säger Andrey Serebrannikov.

Enligt honom har Sigtuna kommun gett dem det sista matbidraget i förra veckan, drygt 800 kronor.

Läs mer:

Papperslösa utan bostad igen

Familj förlorar sitt boende

De bodde en månad på Arlanda

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jeanina Santiago