Protester mot utvisning - "De riskerar att dödas"

Flera afghaner ska inom de närmsta dagarna deporteras ut ur Sverige. Flera av dem befinner sig just nu på förvaret i Märsta och på söndagskvällen protesterades det mot beslutet.

11 december 2016 19:57

Den senaste tiden har flertalet afghaner från förvar runtom i landet förts till förvaret i Märsta. Migrationsverket har gett avslag på deras asylansökningar och de ska nu deporteras tillbaka till Afghanistan. De som ska deporteras ska föras ut ur Sverige med ett chartrat flygplan. Att en så stor grupp personer deporteras på samma gång hör inte till vanligheterna. På söndagskvällen begav sig flera personer till förvaret för att protestera mot deportationen.

– Vi är ett tiotal personer här just nu men det kommer fler under kvällen och natten. Vi står här utanför och de som sitter i förvaret ser oss. Vi hoppas att någon ska känna att det i alla fall finns folk som bryr sig. De som sitter därinne mår fruktansvärt dåligt. De vet inte när de ska skickas tillbaka till Afghanistan där de riskerar att dödas, säger David Karlsson från nätverket "Vi står inte ut".

LÄS MER: "Ser dödsångest i ögonen hos elever"

I torsdags konstaterades det att säkerheten i Afghanistan har försämrats. Därför ska det bli lättare för asylsökande afghaner att få skydd i Sverige framöver.

– De här människorna får ingen chans att överklaga utvisningsbeslutet med det nya säkerhetsläget i beaktan. Många av dem som ska utvisas är integrerade och pratar redan svenska. Jag vet att Sverige har stängt gränserna men kan vi inte hjälpa dem som är här och låta dem stanna?, säger David Karlsson.

En av dem som sitter på förvaret i Märsta och inväntar att bli skickad till Afghanistan är Mustafa Nauibi – som GP tidigare berättat om. Hans svenska mamma Lena Hummerhielm var på plats utanför förvaret på söndagskvällen.

– Vi vill finnas där och prata med honom. Det är ovärdigt att det får gå till på det här sättet, säger Lena Hummerhielm.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!