Demonstration för anhörigvårdare

8 oktober 2014 14:31

"Kommunen använder sig av gratis arbetskraft". Den texten syntes på ett av plakaten när ett 20-tal personer demonstrerade utanför kommunhuset under Nationella anhörigdagen.

Samtidigt som Sigtuna kommun arrangerade Nationella anhörigdagen inne i kommunhuset pågick en stillsam demonstration utanför. Bakom protesten stod Monica Nordström, som tagit initiativet för att uppmärksamma närståendes situation.

– Kommunen lägger ett för stort ansvar på de anhöriga, säger hon.

Efter demonstrationen fick Monica Johansson ett uttalande av Gunilla Johansson (S), ordförande för äldre- och omsorgsnämnden i Sigtuna kommun. Hon skriver bland annat:

 "Jag var inte förberedd på den här uppvaktningen, men de frågor ni lyfter ser jag som väldigt viktiga. Tyvärr är jag just nu på mitt jobb inne i Stockholm, men jag vill gärna träffa er för ett samtal vid ett lämpligt tillfälle."

Monica Nordströms 82-åriga mamma har vårdat Monicas dementa pappa i hemmet. De upplever att han blir allt sämre och numer har svårt att klara av grundläggande saker själv. Avlastningen från ett korttidsboende och hemtjänsten har inte varit tillräcklig.

– Mamma har fått ett läkarintyg på att hon inte är pigg. Hon tuppar av ibland av utmattning och gråter ofta. Hon vill ta hand om pappa men hon orkar inte.

När pappan nyligen blev sjuk fick han flytta in på heltid på ett annat boende. Både han och de anhöriga vill att den tillfälliga platsen ska övergå till en permanent. Något beslut har ännu inte fattats, men Monica Nordström är rädd att det ska bli ett avslag då biståndshandläggarna ska har uttalat sig om att att han verkar klarar sig själv.

Kommunens socialchef Jan Hellström kan inte uttala sig i det enskilda ärendet.

– Men jag uppmanar verkligen människor som inte är nöjda med ett beslut att överklaga.

Han säger sig inte ha fått några signaler på att det är vanligt att anhöriga får ta ett för stort ansvar.

– Men vi vet att det är många som hjälper till att ta hand om anhöriga.

Anhörigföreningens ordförande Anita Ögren menar tvärtemot att många anhörigvårdare har det tufft. Hon är positiv till att Monica Nordström lyfter fram frågan.

– Om man bor hemma kan man få hjälp av hemtjänsten, men vem hjälper till när de inte är där? Jo, det är anhörig som ofta är gammal och skröplig själv.

Jan Hellström berättar att det finns stöd för anhöriga att få genom kommunen. Men Anita Ögren menar att det inte är tillräckligt.

– I första hand borde man ha fler platser för demenssjuka och ett demensteam i kommunen, säger hon.

Samtidigt som demonstrationen pågick utanför kommunhuset arrangerades flera aktiviteter inne i lokalerna. Det gick bland annat att få sin rullator servad, köpa hjälpmedel, delta i chokladprovning och lyssna på en föreläsning om LSS.

På plats fanns bland annat anhörigkonsulenten Annika Undén. Enligt henne är mörkertalet för hur många som är anhörigvårdare stort.

– Anhöriga gör ett otroligt jobb som stöttar sina närstående, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Emma Sundelin