Rosersbergaren Siw Moberg är arg över hemtjänstens flytt från Rosersberg till Märsta. Hon är varken anhörig eller anställd, men hon har sett hur de anställda haft det sista tiden, och pratat med dem. Hon och andra Rosersbergare har därmed startat en namninsamling där det nu finns ett 400-tal signaturer.

Siw Moberg berättar att hemtjänstens anställda blev hänvisade att äta lunch i trappuppgångarna, och värma sig i portarna. Vid toalettbesök måste de gå till Råbergsskolan, som stänger klockan 15. Därefter måste de gå till tågstationen.

– Jag har sett flera i personalen som går omkring i Rosersberg mellan passen, för de har ingenstans att ta vägen. En del sitter i sina bilar med motorn på för att få lite värme. De måste kunna sitta i lugn och ro! Det är fruktansvärt.

Artikelbild

| Siw Moberg säger: - jag har sett flera i personalen som går omkring i Rosersberg mellan passen för de har ingenstans att ta vägen. De måste kunna sitta i lugn och ro. Det är fruktansvärt.

Om anställda mår dåligt kan det påverka jobbet, menar hon.

– Jag har bott i Rosersberg i 50 år och under den tiden har det fungerat bra. Som politiker måste man inse att om de fattat fel beslut måste de åtgärda det, så rakryggad måste man vara.

Karsten Bjärbo (KD), ordförande i äldreomsorgsnämnden, försvarar flyttbeslutet.

– Det är brukarna som betalat skatt som ska få det bästa.

Artikelbild

| Siw Moberg utanför hemtjänstens gamla lokal i Rosersberg - där man har tillgång till en uteplats.

Han berättar att idag pågår en utredning om hela hemtjänsten. En konsultfirma tittar på lösningar. Det kan betyda att Sigtuna kommun öppnar dörrar för Lagen om valfrihet, LOV, där brukarna får välja utförare.

– Det kan betyda att vi tar in externa företag i en betydligt högre grad än tidigare. I dag har kommunen ensamt skött hemtjänsten. Om vi öppnar dörrarna för privata företag kan brukarna välja även till exempel Aleris, Olivia eller Attendo.

Artikelbild

| Karsten Bjärbo (KD), äldre- och omsorgsnämndens ordförande.

Karsten Bjärbo menar också att ett nytt lokalt företag kan starta en hemtjänst i Rosersberg.

– En som jobbar idag på hemtjänsten kan till exempel bestämma sig för att starta eget företag.

Ett mindre företag med endast tio anställda betyder att samma människor kommer till brukarna, vilket resulterar i kontinuitet, som många äldre önskar, menar han.

– Det är ett beslut som vi har tagit i kommunfullmäktige, att vi ska titta på att outsourca 50 procent av vår verksamhet till så kallat LOV.

Vid slutet av april kommer rapporten från konsultfirman. Därefter väljs vilken modell Sigtuna kommun ska välja, och förändringarna sker redan i år.

Det finns idag privat hemtjänst i cirka 161 av landets kommuner, enligt Socialstyrelsen.

Läs även: Hemtjänsten saknar egen toalett

Läs även: "Jag vill inte att en man ser på när jag badar"

Läs även: Valsta hemtjänst flyttar till Märsta