I maj dömdes flera unga män för narkotikabrott: en 18-åring använde cannabis på Sönderborgsgatan/Tingvallavägen i våras, en 20-åring ertappades med cannabis i Valsta centrum 2017 och en 24-åring som använde hasch eller cannabis på Bragegatan, också i våras. Alla dömdes till dagsböter, från 1 500 kronor till 6 500 kronor.

Att anmälda narkotikabrott ökar har två anledningar, enligt kommunpolisen Jonas Junered. En delförklaring är att polisen och andra myndigheter samarbetat i arbetet mot droger. Polisen och vuxna syns mer.

Den andra förklaringen är att droger är ett stort problem i samhället.

Artikelbild

Den största utmaningen står området kring Valsta centrum för.

– Det är en farlig miljö för ungdomar att hänga i. Där rör sig många kända kriminella och det förekommer mycket narkotika, det är en utmaning, säger Jonas Junered.

Polisen har fortfarande en stark närvaro i Valsta, både i närhet till unga män och kring dem som begår grövre brott.

– Här krävs att alla gör sitt – bostadsföretagen, socialtjänsten, föreningar, fastighetsägare, centrumägare, medborgare, föräldrar och andra aktörer. Valsta har varit en utmaning sedan 20–30 år tillbaka. Och när droghandeln kom har det blivit värre. Otryggheten i vissa delar av Valsta är hög men den faktiska risken att drabbas av brott är inte så stor som många medborgare tror.

Han är dock optimistisk.

– Om alla samverkar kommer det att ordna sig. Det går att fixa, men det krävs mycket. Södertälje är ett bra exempel, där har det blivit bättre, inte hundraprocentigt men klart bättre, säger han.

Södertälje har jobbat med trygghet i flera år. Det är viktigt att invånarna inte tappar framtidstro, menar han.

I veckan presenterade polisen sin lista över utsatta områden, men Valsta identifieras inte som särskilt utsatt.

Läs även: Knarklangare hotade skolkompis

Läs även: Sigtunabo dömd för narkotikabrott

Läs även: Döms för narkotikabrott på skola