Pluggade juridik som pensionerad

Britt Thellberg drev IT-projekt inom en större bank. Vid 61 års ålder valde hon att gå i pension för att göra "något roligare" – som att studera juridik.

31 januari 2019 15:00

– Jag läste juridik på distans och halvfart på Uppsala universitet. Jag var intresserad av det dels som allmänbildning. Det skadar inte att kunna en del elementärt inom juridik, men dels som en fortsatt utveckling efter min fil kand i psykologi, sociologi och statskunskap, säger nu 69-åriga Britt Thellberg.

Hennes grundutbildning var till teknisk programmerare/systemman. Hon var klar 1972 och började jobba inom ADB, automatisk databehandling, idag mer känt som informationsteknik.

– Har man pluggat förut på den nivån, så gillar man det. Det är utmanande med seminarier och gruppdiskussioner. Man upptäcker att man har en del livserfarenhet, då man ofta samarbetar med yngre, som är stimulerande.

Hon hade inte tänkt gå tillbaka till yrkeslivet som anställd efter juridikstudierna. Istället startade hon ett företag, "Bröllop i Sigtuna", efter en annan utbildning på Bröllopsakademin.

– Just nu jobbar jag mest som ordförande i föreningen Sigtuna Kulturgård sedan några år. Samtidigt har jag haft en hel del bröllopsarrangemang, mest internationella och utländska bröllop.

En del pensionärer har aptit på att lära sig nya saker, menar Britt Thellberg.

– Jag har en väninna som läser om hjärnans funktioner, hur den fungerar, helt utifrån sin egen nyfikenhet, säger Britt Thellberg.

En annan vetgirig Märstabo är Karin Andersson, 80 år, som pluggar litteraturhistoria och samhällskunskap på Senioruniversitetet i Stockholm – och trivs enligt uppgift mycket bra.

Läs även

Här kan pensionärer få guldkant

72-åringen som fortsätter jobba

"Träna för att undvika åldras i förtid"

Kan inte få lån eller bidrag

Det finns en övre åldersgräns för att få studiebidrag eller -lån från CSN. Från 47 års ålder begränsas årsvis det antal veckor som man kan söka lån för. Nedtrappningen sträcker sig till 56 års ålder. Vid fyllda 57 kan man inte få vare sig lån eller bidrag.

Övre åldersgräns för så kallat studiestartsstöd (för arbetslösa) är även det 56 år.

Källa: CSN

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jeanina Santiago