Pierre Cengiz Edstrand avgår

Det har stormat rejält kring Miljöpartiet i Sigtuna. Nu väljer det före detta kommunalrådet Pierre Cengiz Edstrand att hoppa av alla sina politiska uppdrag.

2 februari 2017 18:00

Under torsdagens kommunfullmäktige blir hans avhopp officiellt.

– Det har varit ett turbulent år med mycket osämja mellan mig och distriktsstyrelsen. Jag har funderat länge på att hoppa av helt men har velat vänta tills alla frågetecken är uträtade, säger Pierre Cengiz Edstrand.

De frågetecken han syftar på rör den polisanmälan som Miljöpartiet gjorde tidigare i höstas. Då anklagades Pierre Cengiz Edstrand för att ha gjort olovliga transaktioner med partiets pengar.

LÄS MER: Polisanmäls efter att pengar försvunnit

Enligt uppgifter till Expressen rör det sig om 180 000 kronor som har försvunnit. Pierre Cengiz Edstrand har inte tagit del av polisanmälan och säger sig vara helt oskyldig. Miljöpartiet meddelar att man nu har dragit tillbaka anmälan.

– Det har gjorts en ekonomisk revision av en revisor och det finns inte längre någon tvist mellan Pierre och Miljöpartiet, säger Saqib Shabbir, kanslichef för regionkansliet i Stockholm.

Saqib Shabbir påpekar att revisionsrapporten är intern och han vill inte gå in på detaljer i den. Han kan inte svara på om den tillbakadragna polisanmälan tyder på att Pierre Cengiz Edstrand är oskyldig till anklagelserna. Saqib Shabbir kan inte heller svara på om Miljöpartiet "köpt" tillbaka sin plats i fullmäktige i Sigtuna genom att stryka ett streck över den tidigare konflikten och dra tillbaka polisanmälan.

– Pierre gör sina egna val här, säger Saqib Shabbir.

Inte heller Karolina Windefalk, ordförande för Miljöpartiet i Sigtuna kommun, kan bekräfta eller dementera om man har strukit ett streck över anklagelserna mot Pierre Cengiz Edstrand för att få tillbaka sina platser i fullmäktige, där två av tre MP-stolar upptas av politiska vildar.

Karolina Windefalk hänvisar till att man har gjort en ekonomisk revision och att man därefter har haft samtal med Pierre Cengiz Edstrand.

LÄS MER: Blir politisk vilde

Cengiz Edstrand har varit i blåsväder sedan i våras, då hans tidigare pressekreterare kritiserade honom för att inte arbeta mot förankrade mål.

LÄS MER: Mer intern kritik

Han har också fått motta mycket kritik från partiet då han blev politisk vilde i kommunfullmäktige och 13 av 15 ärenden på mötet bordlades av Miljöpartiet och oppositionen. Pierre Cengiz Edstrand skyller röstningen på att han var besviken på alla turer som varit inom partiet. Under året har han även fått en hotfull lapp i sitt postfack.

– Det var tufft att sitta i en sits där det sprids osanningar. Bordläggningen var en markering, säger Cengiz Edstrand.

Nu väljer Pierre Cengiz Edstrand att lämna alla sina politiska uppdrag efter 16 år i politiken. Sedan 2012 har han varit politiker i Sigtuna och 2013 fick han posten som kommunalråd. Vad det blir i framtiden kan han inte svara på, men han har fått flera intressanta erbjudanden. Kanske blir det inom politiken, för Pierre Cengiz Edstrand vill förändra världen, säger han. Vilket parti valet i så fall hamnar på kan han inte säga i dagsläget.

LÄS MER: Han vill inte lämna sin post

– Övertygelsen är viktigast. Jag måste kunna leva med mig själv oavsett var jag står politiskt. För mig är hållbarhet ett heligt ord, och det gäller inte bara miljömässigt utan genomsyrar allt, säger Pierre Cengiz Edstrand.

Att gå med i Miljöpartiet igen ser han som omöjligt efter allt som varit. Sverigedemokraterna är också uteslutet. På frågan om han kan tänka sig något av oppositionspartierna (M, C, SfS, KD) är han mer öppen.

– Jag har alltid haft en bra relation till oppositionen. Visst har det funnits frågor som vi är oense om, men vi är medvetna om det. Det primära är invånarnas bästa, oavsett partifärg.

En av de saker som han är mest nöjd över under åren är bygget av Sigtuna Stadsängar, där kommunen fick pris för hållbar stadsutveckling. Den sista februari slutar Pierre Cengiz Edstrand.

– Det kändes bra i magen att skriva under avsägelsen, säger han.

Även hans dotter Yasmine Edstrand, avser att avgå under kvällens kommunfullmäktigemöte som just har börjat. Även hon har under senare tid suttit som politisk vilde, utan partitillhörighet, men på en av Miljöpartiets platser i kommunfullmäktige.

LÄS MER: "Orättvisa anklagelser"

<p>Det här har hänt</p>

II april lämnade Pierre Cengiz Edstrand samarbetet med S och L eftersom han menade att det inte fanns något samarbetsavtal.

I våras gick tre tidigare politiska tjänstemän vid MP i Sigtuna ut och kritiserade Cengiz Edstrand för att gå mot medlemmarnas vilja.

I höstas blev Pierre Cengiz Edstrand utesluten ur Miljöpartiet, i samband med det gick han ut och meddelade att han självmant hoppade av. Han valde att sitta kvar som politisk vilde i kommunfullmäktige. I och med det har han kunnat rösta med olika partier i olika frågor.

Även hans dotter gick ur partiet och blev politisk vilde.

I samband med avhoppet fick Pierre Cengiz Edstrand stark kritik från partiet lokalt för att ha lämnat styret i kommunen på ett odemokratiskt sätt. De anser att hans avhopp ger Sverigedemokraterna en vågmästarroll i kommunfullmäktige.

Pierre Cengiz Edstrand har under hösten fått kritik för att han har fått behålla sitt arvode.

I oktober polisanmälde Miljöpartiet Pierre Cengiz Edstrand för misstänkt förskingring. Polisanmälan är nu hävd.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!