Under många år har pensionärsföreningar i Sigtuna kommun fått bidrag från äldre- och omsorgsnämnden. Under 2018 blir det paus.

– Vi är chockade. Hanteringen är sanslöst sorglig, säger Ulrik Wallström, ordförande på PRO Märsta, en av ett tiotal pensionärsföreningar som påverkas av beslutet.

Förra året fick PRO Märsta 27 000 kronor. Detta har kunnat bekosta hyran av lokalen vid möten.

– Det är tråkigt att bidraget tas bort. Det är ju en svag grupp människor, inga miljonärer som sitter på en massa pengar. Och det är mycket ensamstående kvinnor som inte har pengar till att betala mer i avgifter, säger Ulrik Wallström.

Beslutet leder till färre aktiviteter i år.

Karsten Bjärbo (KD), ordförande i äldre- och omsorgsnämnden, förklarar att beslutet tagits snabbt, med tanke på kommunens effektiviseringskrav på 80 miljoner kronor.

– Det fattas så mycket pengar, kommunen skulle gå back 80 miljoner kronor om vi inte gjorde någonting. Så vi gick till förvaltningarna med krav på att identifiera allting som måste göras enligt lagen. Det kommunen är skyldig att göra måste göras. Allt som inte är lagstadgat kan vi diskutera först, säger Karsten Bjärbo.

210 000 kronor sparas genom att ta bort bidraget till pensionärsföreningarna.

Många föreningar som fått bidraget redovisar inte heller hur de har använt pengarna, enligt honom.

– Vi har pausat för att hitta nya regler och utmana föreningarna att skicka in sin verksamhetsrapport. Man kan inte bara få pengarna utbetalade utan motprestation.

Han lägger till:

– Vi tittar på former att återinföra bidraget snarast möjligt. För vi har ju enbart pausat bidraget, inte tagit bort det permanent.

Läs också:

"Pensionärer ej fattigare"

Slutdansat hos PRO

"Vi var mer uppskattade förr"