Pastor smugglade cigaretter

En pastor försökte tillsammans med några andra personer som också är aktiva i kyrkan smuggla in nästan en halv miljon cigaretter.

4 april 2019 13:00

Pastorn och fyra andra personer tog in nästan 100 000 cigaretter vardera genom tullen utan att ha deklarerat dem. Resgodsen stack ut då de var väldigt stora, hade udda form samt var inplastade. De anlände i januari 2019, och ämnade resa vidare till Bryssel, därför hade de inte tänkt deklarera cigaretterna. Men ingen av dem hade någon resa bokad vidare från Stockholm. De nekade till att de känner varandra, men man har hittat bilder på varandra i deras mobiltelefoner. De har också övernattat på samma hotell i Addis Abeba en kort tid innan resan.

De har olika förklaringar till varför de har tagit in en stor mängd cigaretter. Pastorn menar att rökning inte är förbjuden, så han trodde inte att det finns något maximalt antal cigaretter man kan bära in i sitt bagage. En annan förklarar att han trodde att samma regler gäller som när man tar in mat. Andra erkänner att de tänkte sälja cigaretterna vidare, men att det blev för mycket då det inte gick att returnera cigaretterna till butikerna efter att de har köpt dem. En annan säger att hen var tvungen att bära dem då personen som skulle hämta dem inte dök upp.

Tingsrätten anser att det finns omständigheter som tyder på att brottsligheten varit organiserad, men att dessa inte är tillräckligt utredda för att beaktas.

De döms nu för grovt tullbrott. Påföljden är ett års fängelse.

Läs även: Försökte smuggla in 37 000 cigaretter

Läs även: Cigarettsmuggling gav fängelse

Läs även: Smugglade tusentals cigaretter

Läs även: Dömd för att ha smugglat cigaretter

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!