Papperslösa utan bostad igen

Desperation hörs i Andrey Serebrannikovs röst: "Sigtuna kommun slänger ut oss idag från lägenheten. Vi har ingenstans att bo."

12 februari 2018 11:31

På måndagen förlorar den papperslösa familjen Serebrannikov sin tillfälliga lägenhet i Sigtuna. De tänker åka till Migrationsverket för hjälp, något de inte tror kommer att resultera i någonting.

Sigtunabygden har tidigare skrivit om familjen, som bland annat har bott på Arlanda flygplats, då de inte har någonstans att bo. Utan pengar och uppehållstillstånd är det inte möjligt att hitta en bostad.

De ska utvisas, men problemet är att de inte har ett land att komma tillbaka till. De kommer från Turkmenistan och enligt dem har polisen i landet tagit deras pass.

Det är omöjligt för familjen att bo ute på gatan nu mitt på vintern. Därför tänker de åka tillbaka till flygplatsen.

– Man kommer säkert att skicka oss iväg därifrån igen. Men vi behöver en säker och varm plats just nu. Mamma är sjuk, säger sonen Andrey.

Hans röst är stressad och skakig. Han tycker inte att Sverige är så demokratiskt som man tror.

– 10-20 år kan passera men vi kommer aldrig att få uppehållstillstånd. Vi kommer alltid att vara hemlösa. Vi kommer aldrig att få jobb, jag kommer aldrig att kunna utbilda mig.

Sigtunabon Ulrika Ocklind, som har träffat familjen genom Svenska kyrkan i Sigtuna, tycker att det är fruktansvärt.

– Herregud, var ska de sova? Det är omänskligt att bolla med människor på det här sättet.

Det är hemskt, detta som händer dem.

Läs mer:

De bodde en månad på Arlanda

Familj förlorar sitt boende

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jeanina Santiago