Pappans civilkurage stoppade fritidsledaren

Tacksamhet mot mannen vars agerande ledde till rättegången mot fritidsledaren är på mångas läppar. Tidningen har pratat med den anonyme hjälten.

20 juli 2018 17:00

Den tysta hjälten är en 44-årig Sigtunapappa. Han har varit närvarande under rättegångarna - han har hört föräldrar prata om honom, han har till och med suttit bredvid tidningens reporter i rättssalen - utan att röja sin identitet.

Hans magkänsla, civilkurage och snabba polisanmälan ledde till en av de största rättegångar som berört Sigtuna kommuns barn.

Den 18 december 2016, Midgårdsbadet: 44-åringen med sina barn hade badat klart och de höll på att duscha. Han lade då märke till fritidsledaren som vankade fram och tillbaka.

– Det var mycket folk som hade slutat simskolan och simträningen, så det var fullt i duschen. När duschen blev tom fortsatt han att gå fram och tillbaka. Då blev jag mer observant, säger han.

Fritidsledaren hade en handduk över armen, vilket gömde mobiltelefonen som han höll i handen.

– Står man där med sina ungar och han filmar så brinner det nästan i huvudet på en. Man blir nästan mordisk, om man får säga så. Någonting måste man göra, så är det bara. Man kan inte bara stå och acceptera vad som helst i samhället. Mobiltelefon hör inte hemma i duschrum.

När fritidsledaren gick ifrån duschrummet gick han ikapp fritidsledaren och ställde frågan: "Vad håller du på med?"

Fritidsledaren svarade att han väntade på ett viktigt samtal, därför hade han mobilen.

44-åringen bad om att få se de senaste bilderna på mobilen. Fritidsledaren fumlade med mobilen.

– Jag var helt hundra på att något var fel, på det sättet han höll mobilen mot oss. Det var ganska uppenbart.

Eftersom han hade sina barn med sig avbröt han konfrontationen, utan tänkte i stället göra en polisanmälan.

Han kände igen fritidsledaren, så han sökte upp en idrottsklubbs hemsida, och därmed fick han namnet på mannen. Inom två timmar var en polisanmälan gjord. Därefter gjordes en husrannsakan i mannens hem.

Det var så det uppdagades. En persons civilkurage och polisanmälan ledde till en rättegång som innehöll 98 utsatta pojkar.

– Det känns väldigt bra att få stopp på detta.

Endast en handfull känner till vem han är. Han vill fortsätta vara anonym för barnens skull. Han nöjer sig med att veta att berörda familjer är tacksamma för den hjälte han är.

Läs mer:

Sigtuna kommun erkänner - vi gjorde fel

Så reagerar föräldrar om fritidsledarens dom

Filmade småpojkar i duschen - döms till fängelse

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jeanina Santiago