På jakt efter den perfekta hunden

På försvarsmaktens hundtjänstenhet i Märsta testas och tränas blivande tjänstehundar. Vi följde med när syskonen FM Krilly och FM Krimi gjorde sitt lämplighetstest.

28 december 2016 07:30

Tjänstehundar är viktiga medarbetare både hos försvarsmakten, polisen, tullen och inom väktarverksamheter. Hundarna hjälper till vid patrullering och deras extrema luktsinne gör dem till experter på att leta efter försvunna människor, söka efter narkotika, vapen, explosiva varor och minor.

Varje år föder försvarsmakten upp runt 200 schäferhundar på avelsstationen i Sollefteå. När valparna är 8-10 veckor placeras de hos fodervärdar. Vid ett och ett halvt års ålder gör försvarsmakten ett lämplighetstest för att se om hunden klarar av att bli tjänstehund. Ett jobb som kräver både mental och fysisk styrka och där det inte tillåts att ha en dålig dag på jobbet. Av 200 valpar är det drygt hälften som slutligen går vidare och blir tjänstehundar. Vi följde med när kullsyskonen FM Krimo och FM Krilly gjorde sitt test.

FM Krimo kliver in i lokalen och hälsar på åskådare och testledare. Sedan är det dags för testassistent och dressör Fia Bergström att se hur Krimo reagerar socialt, om hon klarar av att leka och busa med en okänd person på en ny plats.

– Vi brukar se redan vid den första övningen om hunden passar som tjänstehund. Vi tittar på beteendemönster, hur den läser av miljön, hur lång tid det tar för den att komma igång och leka, säger Pierre Wahlström, testansvarig på försvarsmaktens hundtjänstenhet.

När Krimo har testats socialt och miljömässigt är det dags att se hur hon hanterar överraskningar och rädslor.

– Polisen vill ha rejäla hundar. De ska jobba i tuffa miljöer, stå emot smällar och kunna jobba vidare även om de har blivit skrämda, säger Magnus Söderberg på polisen.

Krimos psyke var det inget fel på. Hon flydde inte vare sig när det kom en skramlande släde eller när en människoattrapp kom nedflygande från ett träd i skogen. Hon klarade också skottestet och blev inte rädd av smällar, ändå blev det nobben både från polisen och försvarsmakten.

– Det är en jättefin hund men hon behöver mer energi och självförtroende. Det kan bero på att hon är på väg in i ett löp, tyvärr kan vi inte ta hänsyn till sådant, vi måste ha hundar som klarar att jobba även då de löper, säger Pierre Wahlström.

Och där tog FM Krimos resa med försvarsmakten slut och hon fick åka med fodervärd Sara Ek hem till Gävle för att bli familjehund.

– Jag var nästan helt säker på att hon skulle klara testet och bli polishund. Det känns lite konstigt nu, men det är såklart jätteroligt att få hem henne igen också, säger Sara Ek.

Sedan var det dags för systern FM Krilly. Ett energiknippe som gick in i varje moment med nyfikenhet och självsäkerhet och imponerade stort både på försvarsmakten och polisens representanter.

– En riktigt bra och okomplicerad hund med fin mentalitet. Det här är hunden som man drömmer om, säger Magnus Söderberg.

Polisen omsätter 75-90 hundar per år och har just nu behov av 30 hundar. Innan testet hade man dömt ut FM Krilly på grund av att höfterna var lite nedsatta. Efter att ha sett FM Krilly på testet var alla dock överens om att man skulle behålla henne ändå och göra en ny röntgen. Hon var för bra för att släppa. Och där började FM Krillys resa inom försvarsmakten och fodervärden fick åka hem utan hund.

– Nackdelen för fodervärdarna är att de blir av med hunden om den klarar testet och inte blir avelstik. Men man lär sig jättemycket på att vara fodervärd och de har första tjing om hunden inte klarar testet. Den som är intresserad kan höra av sig till oss, vi är alltid i behov av fodervärdar, säger Pierre Wahlström.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Magdalena Prevéus

Ämnen du kan följa