Oud och storband med galen rap och congas

Mitt bland dansare och en stor orkester spelar rapparen Dogge Doggelito congas. Han är konferencier och bjuder på "crazy rap" på årets Mångfaldsfestival.

24 oktober 2018 07:00

Söndagen den 11 november sparkar den andra mångfaldsfestivalen igång på Kulturumteatern.

Tidningen besöker Kulturskolan en lördagsmorgon då deltagande artister repeterar inför den stora dagen.

Musiker sitter ned och spelar på sina instrument. De är från Graham Foundation Orchestra, GFO, som har medlemmar från Stockholm och Uppsala. George Graham Foundation i Sverige står bakom evenemanget.

Framför musikerna är dansarna igång på högvarv. Instruktören Helena Gunnarsson leder dansarna i Sigtuna dansskola. Hon berättar att fyra grupper, i åldrarna 16-60, ska sätta sin prägel på festivalen. Varje grupp har fem till åtta dansare.

– Det blir lite afrobeat, lite hiphop och lite latinostil. Det blir mycket bollywood från Indien, och även dancehall från Jamaica. Det blir även olika folkdanser. Det är gott och blandat, säger Helena Gunnarsson, som fick Sigtuna kulturpris 2017.

Medan GFO spelar och dansskoleelever dansar sjunger Karolina Karmer medan Dogge Doggelito rappar. Han spelar också på de höga och smala kubanska trummorna, congas.

– Det är kul att spela med storband. Det händer ju inte ofta. Jag rappar två verser och spelar congas. Jag är professionell sångare, men är amatör som congaspelare så jag kämpar! Men jag har rytmen i mig så jag bara spelar efter och improviserar rappen live. Det är bara att spotta ut! När man rappat länge så kan man till slut improvisera lättare, säger Dogge Doggelito.

Dogge Doggelito har hållit på i musikbranschen i 36 år. Han har gjort sammanlagt tolv album, fått två grammis och blivit vald till Swedish music hall of fame.

– Det är kul att fortsätta med musik och glädje, och träffa musiker från hela världen. Här medverkar jag med lite crazy rap och conga, säger Dogge Doggelito.

Luis Palma Aguirre från George Graham Foundation, förklarar varför de har valt Dogge Doggelito till konferencier.

– Han är en bra förebild och en person som växt upp i ett område med mångfald. Dogge ställer upp för festivalen, och vi är väldigt glada över att han är med.

Luis Palma Aguirre berättar att det är som ödet bestämt att Dogge ska vara med. Luis och Dogge har en gemensam god vän som har hjälpt föra dem tillsammans.

– Festivalen bara växer och växer. Vi är stolta att så många vill vara med.

Cirka 100 artister framträder. Han visar upp den gula affischen. Evenemanget startar klockan 14 med utställningar, multikulturella smakprov, dans och musik. Själva showen startar klockan 16. Då kommer Dogge Doggelito att underhålla tillsammans med över 100 barn, ungdomar och vuxna från över 35 länder.

Bland nya artister från trakten som medverkar i år finns Muhammad Khaladian från Iran. Han har bott i Sverige i tio år, varav fyra i Valsta.

– Det var förra året som jag såg information om festivalen. Därefter pratade jag med DJ Maytan, som leder arbetet med mångfaldsfestivalen. Jag vill hjälpa till på olika sätt, säger Muhammad Khaladian.

Han berättar att han spelar oud, ett päronformat stränginstrument.

– Jag har pluggat musik på universitet. Jag var musiklärare och spelade i orkester i hemlandet. Men jag blev politiskt aktiv och var emot regimen, och därför blev jag tvungen att lämna landet.

Hunermend Dilyar återkommer i år som artist och spelar tre låtar.

– Hoppas att ännu fler besökare kommer i år, nu när vi är så många artister som underhåller.

Läs mer:

Festival mot segregation

"Vi är starka tillsammans"

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jeanina Santiago