"Orättvisa anklagelser"

Pierre Cengiz Edstrand (MP) svarar att han har arbetat på uppdrag av partistyrelsen i kommunföreningen.

17 maj 1916 11:17

– Jag har inte fattat några odemokratiska beslut, utan hela tiden arbetat på uppdrag av de beslut som partistyrelsen i Sigtuna kommun fattat. Jag har inte heller arbetat för mitt eget arvode, utan för partiets bästa, säger Pierre Cengiz Edstrand, Miljöpartiets kommunalråd i Sigtuna kommun.

För en tid sedan rapporterade Sigtunabygden att Miljöpartiet hoppar av samarbetet med L och S om styret av kommunen.

LÄS MER:/sigtunabygden/miljopartiet-lamnar-samarbete-4213091.aspx

I dag har tre aktiva Miljöpartister i kommunen gått ut med skarp kritik mot kommunalrådets beslut, som de anser vara odemokratiskt. De anser också att kommunalrådet Pierre Cengiz Edstrand gör Sverigedemokraterna till vågmästare genom sitt agerande i kommunstyrelsen i går.

Samtidigt får Pierre Cengiz Edstrand kritik från Socialdemokraterna och Liberalerna. Dan Rosenholm (L) säger bland annat:

– Han har slutat bry sig om Miljöpartiets politik och bryr sig bara om sitt eget arvode. Han dyker knappt upp på några möten alls. När han väl kommer vägrar han dessutom att säga något, säger Dan Rosenholm (L), kommunalråd.

Pierre Cengiz Edstrand svarar att han inte agerar på eget bevåg.

– Allt finns redovisat i styrelseprotokoll. Partistyrelsen i kommunen har beslutat vad jag ska göra.

Hade ni inget medlemsmöte inför beslutet att hoppa av majoriteten med S och L?

– Nej, det är styrelsens sak att kalla till medlemsmöten. Samtidigt är den här frågan mer komplicerad. Vi har inte haft något samarbetsavtal sedan ett år tillbaka. Därför fanns det inget avtal att bryta, säger Pierre Cengiz Edstrand som är Miljöpartiets ende representant i kommunstyrelsen.

Vad händer nu? Hur kommer ni rösta?

– Vi kommer att rösta så som vi tycker är bäst i olika frågor, utan att följa vad andra partier tycker att vi ska rösta. Det hade vi redan tidigare sagt, ändå hade inte S och L inte tagit kontakt med mig före kommunstyrelsemötet för att höra efter om det fanns frågor som vi kunde komma överens om, säger Pierre Cengiz Edstrand.

Vad säger du om kritiken att du bara bryr dig om ditt eget arvode och att du knappt dyker upp på några möten alls?

– Det är bara orättvisa anklagelser. Jag har varit med varje gång, jag har varit på fler möten än Liberalernas företrädare. Och om jag hade varit rädd om mitt arvode, då hade jag aldrig agerat som jag gjort. Jag har i princip fått höra "röstar du inte som oss så stoppar vi ditt arvode", säger Pierre Cengiz Edstrand.

Liberalerna dementerar att Dan Rosenholm (L) har varit borta mycket.

– Att Pierre säger sig ha deltagit i möten varje gång är ju, och fler gånger än Liberalernas företrädare, inte sant. På rak arm kan jag nämna att Pierre uteblivit från kommunalrådsberedningen sju gånger bara i år. Han har inte heller skickat någon ersättare. Resten finns ju att se i protokollen. Så att påstå att man deltagit varje gång är fel, säger Robert Andersson, politisk sekreterare hos Liberalerna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!