Opera om dejting

Modern operafilm visas i Gröna ladan i maj.

16 april 2017 05:00

De chattar med varandra, ringer varandra och förälskar sig i varandras röster - så börjar operafilmen "I Annan himmel". 6 maj visas den på Gröna Ladan.

Ivan och Amora heter huvudkaraktärerna i operan. De bor i varsin stad. Efter misslyckade äktenskap längtar de efter kärlek och bekräftelse. De hittar varandra genom dejtingsajten "Sjunde himlen".

Lennart Westman, som har skapat hela operan från musik till text och filminspelning, berättar att den är baserad på en sann historia.

– Det är en autentisk historia, många som har sett filmen känner igen sig i den. Jag vill visa hur pass galet det kan vara i vår tid med alla dejtingsidor, säger Lennart Westman.

Han berättar om filmbesökare som fått tårar i ögonen, bland annat en 87-åring som kom fram till honom efter att filmen visats i Nacka nyligen. Hon blev berörd av historien, och ville ivrigt veta vad som kommer att hända med Ivan och Amora.

– Handlingen är högst aktuell. Och musiken är helt ny, säger Lennart Westman som tog hjälp av dirigenten och violinisten Andrej Nikolaev från Kungliga Hovkapellet.

Även musiker från Kungliga Filharmonikerna och Malmö symfoniorkester deltar och spelar operamusiken.

Lennart Westman är utbildad kompositör och har jobbat med musik i hela sitt liv.

– Opera är en genre som tilltalar mig. Den har alla ingredienser - drama, humor, kärlek och besvikelse. Och musiken är mäktig.

Operor brukar vara på över två timmar. Men "I Annan himmel" är en timme och 50 minuter. Ivan spelas av tenoren Conny Thimander och Amora av Karin Ingebäck. Filmen är textad.

Och vad kommer att hända Ivan och Amora? 87-åringen har inspirerat Lennart Westman att göra en uppföljare, "Resan mot Toscana".

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!