Ökat våld stänger delar av skola

På torsdag väntas barn - och ungdomsnämnden i ett extrainsatt möte besluta om en evakuering av elever från Valstaskolan. Oppositionen med Moderaterna i spetsen är kritiska till att majoriteten låtit problemen bli så stora.

1 mars 2017 14:55

Något formellt beslut om evakueringen är inte taget, enligt uppgift. Men på ett extrainkallat möte inom kort väntas barn- och ungdomsnämnden besluta om evakueringen av vissa elever. Eleverna ska placeras i andra skolor, enligt uppgift.

Oppositionsrådet Olov Holst (M) anser att det är ett stort politiskt nederlag för den politiska majoriteten.

– När kommunledningen närmast panikartat tvingas stänga skolor av säkerhetsskäl har det gått för långt. Det handlar inte enbart om Valstaskolan utan om hela Valsta, där problemen med våld har eskalerat. Vi har varnat för det här länge, säger Olov Holst.

Enligt Alliansgruppen är det klasserna 4 och 5 som berörs av den planerade evakueringen.

Olov Holst menar att det krävs kraftfulla åtgärder för att lösa problemen och tycker att en evakuering är en kortsiktig lösning.

Enligt uppgift är det flera händelser som är orsaken till den planerade evakueringen. Skjutningar, trakasserier och mobbing är några exempel. Elever känner sig inte trygga och lärare är rädda för att gå hem sent.

Från kommunledningens sida försöker man dock tona ner problemen.

-  Den pedagogiska miljön på Valstaskolan är inte ändamålsenlig och det är därför nämnden nu tar upp denna fråga. Trots att en rad insatser satts in ser vi en negativ spiral, säger Ibrahim Kalifa (S) i en skriftlig kommentar.

- Bortval, sjunkande resultat och svårighet att rekrytera behöriga lärare har skapat ett sammanhang som inte är långsiktigt hållbart. Integration, resultatfokus och bra arbetsmiljö står i fokus när vi utvecklar skolan. Majoriteten är överens om att detta är det bästa för barnen, säger Ibrahim Khalifa .

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!