Jämfört med 2016 har summan på utfärdade p-böter i Sigtuna kommun minskat med mera än 5 miljoner kronor, men ligger fortfarande i topp över kommuner som kräver in mest i p-böter. Fördelat per invånare betalade Sigtunabor den näst högsta summan i p-böter i hela landet med 323 kronor per invånare under föregående år. Bara i Stockholms kommun var summan per invånare högre då den summa Stockholmare betalade i parkeringsböter var 421 kronor.

Det är bara sex kommuner som utfärdat mera parkeringsböter än Sigtuna kommun under föregående år. Att Sigtuna trots sin ringa storlek utfärdat mera än 15 miljoner kronor i parkeringsböter kan verka högt. Speciellt i relation till Uppsala kommun som är betydligt större till invånartal och trots det utfärdade 1,5 miljoner kronor mindre i parkeringsböter under 2017.

Sigtunabygden har tidigare rapporterat om oklara parkeringsregler i Märsta som fått mycket kritik.

Artikelbild

| Felparkerat. Sigtuna kommun är i topp över kommuner som krävt in mest p-böter under 2017.

LÄS MER: Märstas p-regler ett problem

Det är Nyhetsbyrån Siren som sammanställt statistiken från Trafikverket. I ett pressmeddelande poängterar de att flera kommuner höjt summan på de parkeringsböter de utfärdar, vilket lett till en ökning av den totala summan p-böter som utfärdas i Sverige från 900 miljoner kronor till 960 miljoner kronor i slutet av 2017. I Stockholm leder felparkeringar till den saftigaste boten i landet på 1200 kronor.

Sigtuna kommun får sträva till att bli mera som Karlsborg där endast en parkeringsbot utfärdades under 2017.