Nytt försök på torsdag

Kommunstyrelsen röstade under måndagskvällen för ett maktskifte i Sigtuna kommun. Det slutgiltiga beslutet tas av kommunfullmäktige.

19 september 2017 13:43

Under måndagskvällen tog kommunstyrelsen än en gång upp de ärenden som handlar om att byta ut ordföranden och vice ordföranden i kommunens nämnder och i kommunstyrelsen.

Alla tolv ärenden gick igenom med röstsiffrorna 9–6 för den nya så kallade regnbågskoalitionen. Därmed går dessa ärenden vidare till kommunfullmäktiges extrainsatta möte på torsdag. Sannolikheten är stor att det blir maktskifte i kommunen under det mötet.

Utgången har enligt oppositionsrådet Olov Holst (M) hela tiden varit given och återremissen vid förra mötet med kommunfullmäktige var därmed enbart en förhalning av processen från Socialdemokraternas sida, enligt honom.

– Voteringarna i kommunstyrelsen gav ytterligare bevis på det. Jag ser fram emot torsdagen för att få ett slut på en helt i onödan utdragen process som bara skapat stiltje och frustration i den kommunala förvaltningen, säger Olov Holst i ett pressmeddelande.

Regnbågskoalitionen består av M, C, KD, L, MP och Sfs.

Läs mer: "Snudd på statskupp"

Detta har hänt

Vid det förra extrainsatta mötet i augusti yrkade kommunstyrelsens ordförande Ibrahim Khalifa (S) på återremiss av de ärenden som skulle innebära att den nya regnbågskoalitionen tog över styret redan då, med motiveringen att underlaget för den nya politiska inriktningen behövde preciseras ytterligare.

Tidigare samarbetade Liberalerna och Miljöpartiet med Socialdemokraterna i kommunen, men efter avslöjandena om misstänkt vänskapskorruption, så vill nu dessa två partier regera ihop med allianspartierna i stället.

Den nya regnbågskoalitionen som väntas få ta över ordförande- och vice ordförandeposter i kommunens nämnder och i kommunstyrelsen har sammanlagt 25 mandat. Det är ingen majoritet, men en större minoritet än vad S och V får ihop i sitt nya samarbete där de har 21 mandat ihop.

I praktiken kan det bli så att SD blir vågmästare i Sigtuna kommun med sina fem mandat.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!