Nytt beslut om väskstatyn

Kommunstyrelsens ordförande: "Många företag och privatpersoner vill vara med och finansiera".

20 februari 2015 07:38

Det är fortfarande oklart om statyn "Med handväska som vapen" kommer att placeras i Sigtuna kommun. Statyn var egentligen tänkt att stå på torget i Växjö, men tidigare i veckan ändrade sig kultur- och fritidsnämnden i staden och sa istället nej till konstverket som blivit en slags symbol för motståndet mot nazismen i Sverige.

Istället har bland annat Sigtuna kommun visat intresse för statyn och på torsdagskvällen lyftes frågan under kommunstyrelsens sammanträde.

– Det bestämdes att kommundirektören får i uppdrag att utreda förutsättningar och alternativa lösningar för att vi ska kunna sätta upp statyn. Ett beslut kommer att tas i slutet av mars, säger Lars Bryntesson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Den omtalade statyn har, redan innan den satts upp, fått kritik för att den signalerar våld. Lars Bryntesson menar istället att det är en viktig värderingsfråga.

– Vi måste kunna markera var gränsen när det gäller nazism. Helst hade vi sett att statyn placeras i Växjö men det är viktigt att den kommer upp någon annanstans när de nu har sagt nej.

Det är inte bara kommunledningen i Sigtuna som vill att statyn sätts upp i staden. Enligt Lars Bryntesson vill både företag och privatpersoner hjälpa till att finansiera statyn.

– Det är inte säkert att skattebetalarna kommer behöva betala en enda krona för den här statyn. Det är så många som har hört av sig och som vill vara med och finansiera den.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!