Nybyggda höghus står tomma - trots bostadskö på 40 000

Sigtuna kommun och Peab har en konflikt, därför står 160 lägenheter tomma i Märsta port.

25 januari 2017 11:29

Många lägenheter bokades, men nu har byggföretaget lämnat tillbaka handpenningen till alla.

De fyra husen i Märsta port blev inflyttningsklara i september förra året men de har stått tomma sedan dess. Anledningen är en konflikt mellan Sigtuna kommun och byggbolaget Peab. Dan Rosenholm (L), kommunalråd, han har varit med under de tio år som Märsta port har diskuterats. Han menar att det finns flera tvister i det här. Den största handlar om vem som egentligen äger marken.

LÄS TIDIGARE ARTIKEL: "Vi har många intresseanmälningar"

Peab har tidigare betalat 39 miljoner kronor till kommunen i samband med att köpeavtalet tecknades. En summa som kommunen betalade tillbaka till Peab då de inte kom igång med byggandet inom två år. Enligt Dan Rosenholm är det ett normalt förfarande att avtal blir ogiltiga om ett byggbolag inte kommit igång och börjat bygga inom avtalad tid. Sigtuna kommun anser att de har betalat tillbaka pengarna och att man nu får diskutera prislappen för marken på nytt, de menar också att Peab inte är någon självklar köpare. Både kommunledning och politiker är överens om att summan på 39 miljoner är för låg.

– Den här summan är inte marknadsenlig idag. Vi kan inte gynna enskilda aktörer och sälja mark till underpris, då skulle vi få stora problem med att andra byggbolag anser att vi ger Peab fördelar.

Enligt Dan Rosenholm rör det sig inte om ett svartbygge eftersom det finns ett bygglov. Han menar däremot att husen står på ofri grund på kommunens mark. På Peab kan man inte svara på vem som äger marken och de bryr sig inte om att 39 miljoner har kommit tillbaka på deras konto.

– Vi godkänner inte betalningen. Vi har skrivit fyra avtal och har fått både bygglov och startbesked beviljade. Vi trodde att kommunen ville att vi skulle bygga, säger Charlotte Hagö, kommunikationschef på Peab.

Ett av avtalen är ett markavtal som ska ha undertecknats av en tillförordnad stadsbyggnadschef. Det avtalet betraktar inte kommunen som giltigt.

– Ett avtal av den här typen ska godkännas av kommunfullmäktige, säger Dan Rosenholm.

Planen är att Peab själva ska sälja lägenheterna i två av husen. Man hann sälja några lägenheter i höstas och de köparna har nu fått tillbaka sin handpenning. De övriga två husen ska säljas till Sigtunahem som sedan kommer att hyra ut. Enligt uppgifter till Sigtunabygden råder det även en konflikt mellan Sigtunahem och Peab, där Peab inte vill godta avtalet. Sigtunahems vd avfärdar dock att det skulle finnas någon konflikt.

– Jag skulle inte säga att det finns en konflikt. När kommunen och Peab har löst frågan om marken kan vi fullfölja affären och köpa två av husen från dem, säger Göran Langer, vd på Sigtunahem.

Idag har Sigtunahem 40 000 personer i bostadskö. Just nu pågår det förhandlingar mellan Sigtuna kommun och Peab. Ingen part vill svara på vilken summa som kommunen vill sälja marken för eller när samtalen ska vara avslutade. Så länge konflikten är olöst står det 160 inflyttningsklara lägenheter tomma i Märsta port.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!