Nya uppgifter om döda pojken

Polis och åklagare har inte velat gå ut med information om den pojke som hittades död i Valsta. Nu väljer en nära vän att bryta tystnaden.

20 februari 2019 10:17

Enligt vännen så ska den 16-årige pojken ha gått till skolan måndag 4 februari, men sedan försvunnit vid lunchtid. Hans mobilladdare och Ipad ska då ha funnits kvar vid skolbänken.

– Sedan kom han aldrig hem, säger vännen till SVT:s program Veckans brott.

Pojken ska ha bott i Sverige i drygt ett år och varit elev på Valstaskolan i ett halvår och redan hunnit lära sig svenska, enligt SVT.

Vännen som hjälper familjen med kontakterna med myndigheterna uppger att pappan hörde av sig till Valstaskolan dagen efter försvinnandet och på onsdagen gjort en polisanmälan. Någon återkoppling från polisen, mer än att de ringt runt till sjukhus, ska inte pappan ha fått förrän dagen efter hans son hittats död i skogen i Valsta 300 meter från där familjen bor. Några sökinsatser ska inte ha gjorts av polisen, uppger vännen.

– Pappan pratade med polisen varannan dag för att försöka få dem att leta efter honom, men inget gjordes. De har helt tappat förtroendet för det svenska samhället, säger vännen till SVT.

Tidningen har sökt polisen, som har valt att inte kommentera ärendet och kritiken mot uteblivna sökinsatser.

"Men generellt kan man säga att varje dag får polisen i region Stockholm in cirka 15–20 personer som anmäls försvunna – varav cirka hälften är minderåriga. När de kommer in görs en bedömning om en räddningsinsats ska inledas. Det är en flertal faktorer som avgör om det blir en räddningsinsats: finns det något som gör att det är akut? Psykisk ohälsa, låg ålder, väderförhållanden ute med mera – brukar personen försvinna med mera. Ofta hittas ju de som anmäls försvunna i närtid. Om inte en räddningsinsats inleds så görs en anmälan om försvunnen person och en utredare jobbar vidare med ärendet", skriver Stockholmspolisens presstalesperson Carina Skagerlind i ett mejl.

– Allt som rör utredningen hänvisar vi till åklagaren och förundersökningsledaren, forsätter Carina Skagerlind

Just nu sitter en jämnårig pojke häktad av Attunda tingsrätt misstänkt för mord på sannolika skäl. Den misstänkte nekar till brott. Åtal ska vara väckt senast 1 mars.

Kammaråklagare och förundersökningsledare Rickard Wahlqvist har inte gått att nå för en kommentar. Förundersökningen pågår.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Gustaf Andersson