Nya beskedet: Journalisten ska utvisas

Journalisten Wares Khan beviljas inte en ny prövning och måste åka tillbaka till Afghanistan.

22 december 2016 12:27

UNT har tidigare skrivit om journalisten Wares Khan som skulle utvisas till Afghanistan förra veckan. Människor från hela landet samlades utanför förvaret i Märsta på måndagen förra veckan för att demonstrera mot utvisningen av honom och tolv andra afghaner. De hjälpte bland annat till med att faxa papper och hindra verkställighetsbesluteten genom att begära nya prövningar. Två ärenden gick vidare till Migrationsdomstol. En av dem som fick stanna var Wares Khan.

LÄS MER: "I morgon ska jag dö"

LÄS MER: Utvisning stoppad

Men i går, onsdag, fick Khan beskedet att han inte beviljas ny prövning. Nu kan han utvisas vilken dag som helst.

Khan flydde till Sverige 2007 och har under sina år som asylsökande gjort flera politiska reportage vilket gett honom fiender i Afghanistan. Han är övertygad om att han dödas om han skickas tillbaka.

– Jag är jätterädd, jag kommer inte överleva en dag i Afghanistan, säger Khan från förvaret i Åstorp, där han befinner sig i dag.

Migrationsverket avfärdar hotbilden. De menar att det inte finns anledning att tro att han löper sådana risker som han själv hävdar. Enligt sajten blankspotproject skriver myndigheten i sitt avslagsbeslut att det inte tillkommit några nya skäl som hindrar utvisning.

Khans juridiska ombud, Elin Edin, säger till sajten att Khan ska ha fått ett hotbrev från talibanerna och att det ska ha kommit efter att han fått beslut om avslag. Hon kommer därför föra hans fall vidare till Europadomstolen och FN:s människorättskommitté.

UNT har sökt Elin Edin för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!