Ny vändning om röstkaos

"Du la i två lappar". Den kommentaren hörs på filmupptagningen från fullmäktigemötet förra veckan.

22 oktober 2015 09:21

Den slutna omröstningen på kommunfullmäktige i torsdags förra veckan har blivit omskriven. Både för att valurnan till slut innehöll 52 röster i stället för 51 och för den politiska turbulens som uppstod efteråt.

Läs mer: Anklagelser om manipulerat val

Läs mer: MP-politiker: "Jag blev anklagad"

Nu har det uppmärksammats att det vid ett tillfälle under omröstningen, när en ledamot precis har lagt en röst i valurnan, tydligt hörs en kommentar från en man som inte är i bild: "Du la i två lappar".

Kommentaren kan höras 05:48:25 in i sändningen.

Men inget händer med omröstningen, utan den fortsätter.

Kommentaren gällde personen som precis hade röstat, som var en moderat ledamot. Mannen som fällde kommentaren var Rolf Jangbratt (M), 2:e vice ordförande i kommunfullmäktige.

Men allt var ett skämt, menar han.

– Jag tillstår att det var jag som sa det. Men det var ett skämt. Jag sa det när personen ifråga passerade mig efter att ha röstat. Vi brukar ha lite skämt mellan oss, säger Rolf Jangbratt.

Nu, i efterhand, säger han att skämtet var olyckligt med tanke på vad som hände sedan.

– Jag hade inte en aning om att det skulle bli en valsedel för mycket. Men man måste få vara mänsklig också.

Dan Rosenholm (FP) kommunalråd, har reagerat på händelsen.

– Hittills har jag främst reagerat personligt på det här. När jag i går för första gången hörde uttalandet om att lägga in två lappar, inspelat från KF, började jag skaka i hela kroppen. Det konfirmerar vad jag tyvärr förstått de senaste månaderna, att vi har en desperat opposition som är beredda till vilka personangrepp, och intriger, som helst för att störa och förstöra inom kommunpolitiken, skriver han i ett mejl till redaktionen.

Socialdemokraterna svarar också på frågor om händelsen via mejl.

Hur ser ni på det som sägs i filmen?

"Det är oerhört allvarligt om man ser till sammanhanget. Samma person som sa detta var också den som lämnade över oppositionens förtryckta röstsedlar vilka användes vid omröstningen. Det var flera personer från den moderatledda oppositionen som var uppe i talarstolen och argumenterade för att använda resultatet från den ogiltigförklarade omröstningen, vilket redan då kändes mycket märkligt. Sammantaget känns detta oerhört olustigt och bara misstanken om att det kan ha varit ett manipulerat val gör mig beklämd", skriver Marie Axelsson, gruppledare för (S) i kommunfullmäktige.

Hur ska ni agera?

"Vi måste sätta oss ner och diskutera den komplicerade situation vi befinner oss i. Invånarna förtjänar hederliga politiker som arbetar för ett bättre Sigtuna", skriver Ibrahim Khalifa, (S), tilltänkt ny ordförande i kommunstyrelsen.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!