2nd Best heter butiken på Stora Brännbovägen, och den öppnade mitt i kalla februari 2019.

– Vi öppnade på en dum tid och det var mörkt och dåligt väder, och då var det lite trögt. Men så fort solen skiner så kommer folk, säger Pia Samuelsson som driver 2nd Best tillsammans med Anki Landenmark.

Båda är Sigtunabor.

Artikelbild

| En gammal telefon som ser ut som den typen som man använder i gamla telefonhytter.

Tidningen hälsar på en solig tisdagsmorgon, men egentligen är butiken öppen endast några timmar på fredagar och lördagar. Två kunder passar ändå på att ta en titt inne i lokalen på cirka 60 kvadratmeter. Den är fylld med en salig blandning av varor.

Det finns fyllda hyllor längs väggarna. Tre klädställningar står mitt i lokalen, med klädesplagg i olika stilar.

Tidningen hittar tröjor med märkena Armani, Gant och Odd Molly.

Förutom kläder och vanliga varor som barnvagnar, lakan, klockor och väskor finns även lite udda saker som ett bowlingklot, en gammal telefon (som ser ut som den typen som man använder i gamla telefonhytter) och en popcornmaskin.

Artikelbild

| Anki Landenmark och Pia Samuelsson startade 2nd Best.

– Det här är inte våra grejer. Alla hyllor du ser här har vi hyrt ut till vänner och bekanta. Man får hyra var sin hylla per månad. Man sätter upp precis vad man vill så länge det är helt och rent och inte luktar.Vi hyr bara lokalen, och sen hyr vi ut hyllorna, säger Pia Samuelsson.

I butiken finns också ett litet bord där man kan fika.

Artikelbild

| Klädställningar står mitt i lokalen.

Idén inspirerades av en andrahandsbutik i Ramsele.

– I Ramsele finns endast en Ica-butik och en mack. . Sen finns det inte så mycket mer. En min väninna hyrde en lokal där, där det fanns hyllor. Då körde hon loppis i tre månader, och det gick som huj. Nu har butiken dubbelt så stor yta. Så hon tycker att alla borde ha en loppis, säger Anki Landenmark.

Artikelbild

| Idén inspirerades av en andrahandsbutik i Ramsele, enligt Anki Landenmark.

Anki Landenmark berättar att hon har hittat lokalen på Stora Brännbovägen genom en bekant. Hon har tidigare hyrt lokalen och använt den tillfälligt som antikaffär.

– Till en början var vi bara två som hade hyllor. Men sen pratade vi med kompisar och svägerskor. Nu har det spritt sig, säger Anki Landenmark.

Artikelbild

| Anki Landenmark och Pia Samuelsson tycker det är roligt att "leka affär".

Det har gått över förväntan, enligt dem. I dag finns det ett 25-tal hyllor.

– Det är snurr på grejen. Folk tycker det är så kul, säger Pia Samuelsson.

Artikelbild

| 2nd Best öppnade i februari 2019. - Så fort solen skiner så kommer folk, säger Pia Samuelsson.

De betonar att butiken inte är en inkomstkälla. Det är bara att de gillar tanken på att bidra till klimat och återvinning, samtidigt som att "leka affär" är roligt och socialt.

Läs även: Andrahandsbutik byter lokal

Läs även: Lämnade missbruk genom meditation