Nu rullar de nya bussarna i Märsta

Tidigt på midsommarafton började de nya bussarna att rulla från depåerna i Märsta och Vallentuna.

24 juni 2019 14:50

Som Sigtunabygden tidigare rapporterat är det bolaget Transdev som tar över uppdraget för busstrafiken i Sigtuna och Upplands Väsby de närmaste tio åren. I Vallentuna har bolaget fått ett kontrakt på 21 månader med region Stockholms trafikförvaltning och SL.

Klockan 4.05 på midsommarafton rullade den första nybyggda bussen ut på Märstas gator.

Enligt Fredrik Beckius, affärschef för Stockholm Nord på Transdev Sverige AB, har det varit intensiva veckor inför trafikstarten. Transdev har inför övertagandet köpt in 92 nybyggda och mer miljövänliga fordon som drivs på etanol, bio­diesel eller el.

– När ett trafikområde byter operatör så görs det från ena dagen till den andra och förberedelserna inför trafikstarten har pågått i flera månader. Det är ett jättestort projekt att få allt på plats och vi har arbetat hårt för att allt ska kunna flyta på så bra som möjligt. Nu ser vi verkligen fram emot att möta resenärerna i området, säger Fredrik Beckius.

De nya bussarna körs helt fossilfritt. De kommer också att ha usb-uttag och wifi ombord. Fem av bussarna är eldrivna, och de flesta av dem rullar redan i dag på gatorna.

Totalt är det cirka 400 medarbetare som ska se till att busstrafiken fungerar i denna del av länet. I samband med övertagandet inrättas också en lokal trafikledning med syfte att göra trafiken mer pålitlig för resenärerna.

Bussarna kommer i de tre kommunerna att ha cirka 46 000 påstigande passagerare per dag.

I uppdraget ingår även underhåll av fordon, förvaltning av SL:s fastigheter och hållplatser samt ansvar för den tekniska utrustningen i bussarna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Lindblom