Näringsidkare vill porta snattare

Snatteri är vardagsmat på Ica Kvantum – nu vill Ica-handlaren Conny Holmlund kunna porta tjuvar från butiken. Några näringsidkare som Sigtunabygden pratat med vill också sätta press på politiker att skärpa lagarna för att stoppa stölderna.

11 oktober 2018 11:00

Märsta centrum har gjort många framsteg på knappt två år. Tidigare utsattes till exempel Willys och Ica Kvantum för smash and grab-inbrott, men denna typ av brott har nu förhindrats genom att säkra centrumet med påkörningspelare och grindar till alla infarter – något som näringsidkarna är tacksamma för. Nu vill de dock lägga krut på att få bukt med stölder och snatterier.

I fjol anmäldes över 200 stölder och snatterier i hela Sigtuna kommun.

Snatterier och stölder i butiker prioriteras dock inte av polisen.

– Jag har en hel pärm med polisanmälningar om snatterier. Endast ett fall har gått till åtal. Polis och åklagare lägger inte resurser på de här brotten, men det är ett jätteproblem bland näringsidkarna. I vissa butiker får man nästan en känsla av att man ses som skafferier, där personer bara går in och tar varor utan att betala, säger Conny Holmlund.

Ica Kvantum upptäcker minst en snattare per dag. Vissa dagar har de haft polisen där fem-sex gånger på en dag. Ibland är det samma snattare som återkommer – gång på gång.

– Problemet är att förundersökningen läggs ner direkt. Snatteri räknas som ett ringa brott. Det ger inte mer än böter, säger Conny.

Han anser att snatterier och stölder är allvarliga brott, både när det gäller förstagångsförbrytare – det vill säga de som snattar för första gången och där snatteriet kan bli en inkörsport till tyngre kriminalitet – och när det gäller ligor som kommer och stjäl varor.

Han betonar att snatteri och stölder inte är unikt för Märsta centrum. Det är ett stort problem för branschen. Han berättar om Ica Sätra i Skärholmen där handlaren anlitat uniformermade vakter inne i butiken från morgon till kväll för att säkerställa personalens säkerhet då ett gäng styr hela Sätra centrum.

– Vi har inte det problemet här i Märsta centrum, men innan det går för långt så måste politikerna lokalt och nationellt ta frågan på största allvar. De behöver se vår vardag.

En butiksägare i Märsta centrum berättar hur han sprang efter en snattare tidigare i år.

– Jag fick tag i honom, och tog tillbaka varan. Jag sade till honom att inte komma tillbaka till butiken.

Läs mer

Snattade – visste ej vad han gjorde

Döms för snatteri

<p>Stöld och snatteri i Sigtuna kommun:</p>

I butik, varuhus, kommersiell utställningslokal – antal anmälda brott:

2013: 224

2014: 268

2015: 245

2016: 182

2017: 229

Källa: Brå

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jeanina Santiago