När mörkret faller i Valsta

Valsta centrum har fått stå i rampljuset på ett sätt som de boende egentligen inte vill, och fått ett dåligt rykte. Nu ropar goda krafter om hjälp för att rädda sitt Valsta. Tidningen har varit på plats en fredagskväll.

18 oktober 2018 09:25

Valsta centrum har funnits sedan 1971. Innan dess var det vägar, vattentornet och bostäder i området. Invånarna behövde affärer och servicetjänster, därför byggdes centrumet.

Redan på 1970-talet var det stökigt där.

– Det var aggressioner och otaliga bråk mellan ungdomarna i Märsta och Valsta. Droger förekom på 80-talet, men långt ifrån lika utbrett som i dag, säger en Märstabo.

Valstabon Ritva Kuluman berättar att det fanns en vakt under centrums öppettid under 70-80 talen. Några invandrade familjer har sagt att de vill flytta därifrån, dit det känns tryggare.

Valstabon Liza Smith har nattvandrat i åtta år.

– Här kan det vara stökigt. Sen vet man att ungdomarna drar sig utåt, till exempel till Valstaskolan där mycket händer – med droger och alkohol inblandat, säger Liza Smith.

– Vid ingången på baksidan av Valsta centrum hänger ungdomar mycket, säger en ledsagare till tidningen under kvällen som har aktivt samhällsengagemang i trakten, men vill vara anonym.

Vid den ingången hörs buller från en grupp stora pojkar. Några sitter på en gammal soffa utanför ingången.

– Den soffan var inte där förut. Någon har tagit den dit, säger ledsagaren.

En bil rullar sakta mot pojkarna. Bilen står mellan kyrkan och centrumet, en plats där bilar egentligen inte får köra.

En pojke springer mot bilen och sedan tillbaka till sin plats i gänget.

– Det är så de säljer droger, menar ledsagaren.

En annan bil står precis under vattentornet. Man kan tro att det bara är ett romantiskt möte, men ledsagaren säger att just Valsta är sista platsen man tänker på för en romantisk kväll. Dessutom får man inte köra och parkera kring vattentornet, enligt polisen.

Ytterligare en bil står flera meter bort. Den har stått där säkert en timme, tills en man med en plastpåse kommer fram till bilen och lämnar påsen till föraren. Ledsagare söker fordonsuppgifter om bilen via Transportstyrelsens hemsida och upptäcker att bilen har körförbud.

Inne i centrumet står en grupp ungdomar kring en liten åkattraktion i form av en bil. De står där, såsom det är deras skyddade fort. Kiosk- och spelbutiken framför Ica finns inte kvar, och kemtvätten, som nyligen fick inbrott, är stängd för kvällen. En tidigare intervju med kemtvättsägaren säger hon att hon tröttnat på centrumet – att det finns droger, brott och stök.

Ingången på Mjölnergatan är stängd på grund av tekniskt fel, enligt en skylt. Det var vid den ingången som en man nästan blev rånad på mobiltelefon och plånbok nyligen – om inte ordningsvakter hade kommit och skrämt iväg de unga rånarna.

Via Mjölnergatan rullar flera bilar av premiummärke, som BMW, till centrumet, även efter stängningsdags vid klockan 21.

Tidningen och ledsagaren är inte ensamma den kvällen. Tre nattvandrare, Claes och Åsa Halén samt Liza Smith med sin rollator, kammar igenom området. De berättar att deras närvaro uppskattas, framför allt av flickor.

– Vi är fler som rör sig vissa kvällar – det finns även kommunens fältassistenter och fältarbetare som är bilburna, säger Åsa Halén.

Enligt nattvandrarna har narkotika brett sig ut mer än alkohol i dag. Hasch är den största drogen som förekommer enligt polisen, och något som de märkt själva.

– Man ser det. Det kommer fina bilar. Då kommer ungdomar till bilen som stannar på olika ställen. De köper, säljer och åker vidare. Det är stora killar som säljer till vuxna. De till och med säljer till mindre barn. Drogerna är i dag nere på nio-tioårsålder. Det är då man börjar pröva, och sen är man fast i det där, säger Liza Smith.

Det finns endast sex aktiva nattvandrare i Valsta, Märsta och Sigtuna – och de hoppas på fler frivilliga föräldrar.

Kommunpolisen Jonas Junered berättar att många unga killar som ofta hänger där träffar äldre, ofta kända kriminella killar, kring Valsta centrum.

– Det lätt att trilla ner till brottslighet. Ibland är det öppen försäljning. Blandingen av unga samt äldre killar med dyra bilar i Valsta tolkar vi bara på ett sätt, och det har med brott att göra.

Men kan man inte bara gripa dem?

– De är rädda för att åka dit förstås. Så de har ett system där man gömmer saker och gör upp mötesplatser. Så det är inte säkert att narkotika överlämnas precis där, utan man hämtar någon annanstans. Vi kan bara vara polisiära, stoppa och genomsöka bilar efter misstänkt narkotika. Vi gör det kontinuerligt, och hittar droger hela tiden, säger Jonas Junered.

Läs mer

Här känns det otryggt i Valsta

Ungdomar blockerar vägen i Valsta

Brottsoffer: "Polisen kom aldrig"

Droghandel ökar runt Valsta

Väskryckning i Valsta Centrum

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jeanina Santiago