Modersmålslärare får tillbaka lokal

Modersmålslärarna har fått ett glädjande besked. De får flytta in i den utlovade lokalen i Centralskolan.

13 juni 2019 16:00

Efter att lärarna skrev ett öppet brev till Sigtuna kommun har de som sköter kommunens lokalfrågor backat.

– De har nu lovat att komma och prata med oss på måndag 17 juni. De ska beskriva läget och svara på frågor, berättar Lena Leon, en av modersmålslärarna.

Lärarna har också fått veta hur länge de ska vara kvar i sin ersättningslokal. Enligt uppgifter till Sigtunabygden ska de bara behöva flytta från sin nya lokal ett halvår, därefter ska de få tillbaka den.

Lärarna hotade tidigare med att anmäla Sigtuna kommun för diskriminering, men några sådana planer verkar inte finnas längre.

Bakgrunden till deras besvikelse var att personalgruppen på cirka 60 personer har saknat en egen lokal under flera år. Lagom till att renoveringen av deras nya lokal i Centralskolan i Märsta skulle bli klar fick lärarna beskedet att kommunens tjänstemän på barn- och ungdomsförvaltningen skulle få flytta in i lokalen under minst ett års tid, medan renoveringen av kommunhuset pågår.

"Kommunen har inte fört någon dialog med oss. Det är ingen som ringt och förklarat varför tjänstemännen behöver lokalen mer än vi behöver den. Allt har skett över huvudet på oss. För dem innebär det flytt till fina lokaler och sedan tillbaka. För oss innebär det dubbel flytt och en osäkerhet om vi får tillbaka våra lokaler överhuvudtaget" sa lärarna tidigare till Sigtunabygden.

När de fick reda på att tjänstemännen vägrar att flytta in i Valstaskolans tomma lokaler på grund av att området är otryggt och ligger längre bort från stationen, blev måttet rågat för dem.

"Vi skulle gärna samarbeta med andra verksamheter och tillsammans skapa ett bättre och tryggare Valsta, men att ensamma bli inkastade i en byggnad som kommunen har dömt ut känns inte bra", sa lärarna till Sigtunabygden.

Men nu ser de alltså mycket mer på positivt på framtiden. De är nöjda med att kommunen tagit deras synpunkter i brevet på allvar och ser fram emot mötet 17 juni.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Lindblom

Ämnen du kan följa