Misstänkte nekar fortsatt till mordet i Valsta

Utredningen av det misstänkta mordet i Valsta drar ut på tiden. Något åtal är än så länge inte nära, enligt kammaråklagare och förundersökningsledare Rickard Wahlqvist.

25 februari 2019 11:31

Under fredagen 1 mars löper häktningstiden ut för den person som av Attunda tingsrätt sitter häktad misstänkt för mord på sannolika skäl på den 16-årige pojke som hittades i ett skogsparti i Valsta.

Något åtal ser det inte ut att bli under fredagen.

– Det mest troliga är att jag kommer att begära en förlängning av häktningen. Den här utredningen kommer inte att vara klar tills dess. Det kan jag säga redan nu, säger Rickard Wahlqvist.

Du kommer begära den misstänkte omhäktad?

– Ja, det kommer jag att göra. När det är så här allvarliga brott är huvudregeln omhäktning även när det är unga personer, så det kommer jag att göra.

Det var onsdagen 13 februari som den döde hittades efter ett larm till polisen. Pojken var elev på Valstaskolan och var anmäld försvunnen sedan 5 februari. Det sista livstecknet från den döde 16-åringen ska ha varit när han gick till skolan måndag 4 mars, där han ska ha försvunnit kring lunchtid. Hans mobilladdare och Ipad ska då ha funnits kvar vid skolbänken.

– Sedan kom han aldrig hem, har en vän sagt till SVT:s program Veckans brott.

Polisen och Rickard Wahlqvist har sedan häktningen varit fåordiga om vad som har hänt och hur det kan ha gått till.

– Jag vill inte säga något mer än vad jag tidigare har kommunicerat, säger Rickard Wahlqvist.

Den misstänkte 16-åringen nekar fortsatt till brott. Hans advokat Jonas Granfelt kommer att begära att tingsrätten under fredagen prövar om det finns tillräckliga skäl för att hålla honom fortsatt häktad.

– Enligt min uppfattning så är den utredning som hittills är presenterad beträffande hans påstådda delaktighet i det som har orsakat den här unga pojkens död väldigt tunn, säger Jonas Granfelt.

Hur ser du på möjligheterna att han släpps?

– Ytterst är det en fråga för tingsrätten att bedöma, men min uppfattning är att det vart fall bör finnas skäl att överväga om han ska fortsätta sitta kvar. Vi får se vad som händer under veckan.

Vad har din klient gett för förklaring?

– Jag kommer inte att gå in och diskutera några detaljer i utredningen, men jag tycker att det finns vissa oklarheter i det utredningsmaterial som har presenterats för oss hittills. Och det är därför som jag menar att tingsrätten nog bör ta sig en ny funderare på om det som hittills har presenterats är tillräckligt för att hålla någon häktad, i synnerhet en 16-årig person.

Bakgrund

Onsdag 13/2: Vid 19-tiden inkommer ett larm till polisen om att en död kropp har hittats i ett skogsparti i Valsta. Senare under kvällen grips en 16-årig person från Märsta misstänkt för mord.

Torsdag 14/2: Den misstänkte anhålls natten mot torsdag.

Fredag 15/2: Kammaråklagare Rickard Wahlqvist begär den misstänkte häktad på sannolika skäl misstänkt för mord. Attunda tingsrätt går på åklagarens linje. Den misstänkte nekar till brott.

Fredag 1/3: Åtal ska senast vara väckt. Just nu lutar det åt en omhäktningsförhandling.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Gustaf Andersson