Missbruk går ner i åldrarna

Sigtunabygden har under senare tid fått flera tips om att narkotikaförsäljning pågår på flera platser i kommunen. Polisen bekräftar att det säljs mycket narkotika och att försäljningen har börjat ske mer öppet. Narkotikan finns på flera platser i Sigtuna kommun och missbrukarna är även så pass unga som 13 år, enligt kommunpolisen Jonas Junered.

14 september 2017 10:07

– Det är en liberaliseringsfråga. Folk tror att det inte är farligt, särskilt när det handlar om cannabis eller marijuana, säger han.

Cannabis är den mest utbredda missbruksdrogen i Sverige och är i huvudsak en ungdomsdrog. Det som folk inte har förstått är att drogerna är så starka i dag att bara några gångers missbruk snabbt kan utvecklas till ett beroende, enligt honom.

– Koncentrationen av den aktiva substansen THC i cannabis är starkare än någonsin. Man blir en "grönsak", fånig i huvudet, man tappar allt.

Han menar att de som använder drogen också tappar inlärningsförmåga.

– Missbruket går ner i åldrarna. Även tjejer använder droger. Föräldrarna bör ha koll på sina ungdomar när de stänger in sig. Kolla vad de gör på kvällarna.

Sigtunabygden har fått flera tips om platser där droghandel har observerats.

Senast en tips om Sjudargårdsbadets parkering och terrass där en grupp unga män har synts.

– De befinner sig på en badplats mitt i natten vid upprepade tillfällen. De sitter i mörkret och blickar ut över dem som promenerar förbi. Det känns obehagligt att gå där, säger en Sigtunabo.

Det förekommer även droger i skolorna, ända ner i sjunde klass bland 13-åringar.

Redan under förra året fick Sigtunabygden flera tips om att drogproblemet ökar och att försäljning och användning sker mer öppet. En läsare hade hittat påsar med droger gömda nära bostäder och en förskola i centrala Märsta. Andra har blivit vittnen till droghandel vid en parkeringsplats i Valsta, vid krogar, kring Valsta centrum, Märsta station, Märsta centrum och till och med Märsta bibliotek.

Ungdomar, både killar och tjejer, är springpojkar åt de äldre.

Att det förekommer mycket narkotikahandel stöds av flera domar från Attunda tingsrätt. Endast under juni månad dömdes sex ungdomar under 25 år för narkotikabrott. De ertappades med droger på Sleipnergatan, Stationsgatan, Nymärstagatan och vid Arlandagymnasiet.

Både säkerhetschefen Thomas Mileborn och Jonas Junered bekräftar att droger finns överallt i samhället, till och med i skolorna.

– Barn eller unga män som hänger på våra gator och torg och missbrukar narkotika, det är sådana folk blir rädda för. Det är dem vi måste jobba med. De skapar otrygghet i Sigtuna kommun. De säljer öppet och skiter i vad andra tycker, så är det, säger Jonas Junered.

Både polisen och Sigtuna kommun ägnar tid och kraft åt att motverka drogproblemet i samhället. Just nu jobbar polisen med att öka tryggheten vid stationsområdet, restaurangerna och i området runt Valsta centrum, enligt det så kallade Medborgarlöftet mellan kommunen och polisen. Men samarbetet med invånarna är viktigt, enligt både Thomas Mileborn och Jonas Junered.

– Vi jobbar stenhårt mot rökning, alkohol och droger på våra skolor, men vi behöver ett samspel med föräldrarna. Jag uppmuntrar föräldrar och elever att alltid ge information om brott och oegentligheter kopplade till skolverksamhet till polis och kommun, sgäer Thomas Mileborn.

Många har erbjudits narkotika

26 pojkar av 197 tillfrågade och 19 flickor av 168 i årskurs 2 på gymnasiet har någon gång använt narkotika. Men andelen bland Sigtunas ungdomar som blivit erbjudna narkotika är ännu högre.

Nästan en fjärdedel, 44 pojkar och 38 flickor, av de tillfrågade svarar att de någon gång haft en möjlighet att prova narkotika (av dem som inte använt narkotika). Totalt 197 pojkar och 168 flickor i kommunen deltog i enkäten.

Källa: Stockholmsenkäten 2016, länsstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jeanina Santiago