Miljöpris till biodlare och hästgårdsägare

12-årige Ludvig Henriksson och familjen Rosendal/Wunger får Sigtuna kommuns första "Miljöpriset" 2018.

24 oktober 2018 14:28

Sexton blev nominerade till Miljöpriset 2018, och två av dem har nu utsetts till vinnare: Ludvig Henriksson och familjen Rosendal/Wunger, som får dela på 30 000 kronor. Ludvig Henriksson har gått en biodlingsutbildning och bedriver tillsammans med sin pappa en liten biodling på fem samhällen. Överskottet från biodlingen skänker han till Barncancerfonden. Han vinner nu 10 000 kronor.

20 000 kronor går till ägarna av Skoby hästgård i Rosersberg – familjen Rosendal/Wunger – som består av mamma Matilda, pappa Thomas och sonen Johannes.

Enligt pressmeddelandet gör familjen olika saker för att leva miljövänligt. Till exempel har de höns som inte bara bidrar med ägg utan kemikalier, de äter också upp familjens matrester för att det inte ska bli något matsvinn.

Familjen är så gott som självförsörjande på grönsaker under sommaren. De har ett bisamhälle för att hjälpa naturen med pollinering, bland annat av deras äppelträd, så att de kan göra egen must. Köttet de äter köper de till största delen från kommunens bönder, och under den värsta torkan i somras skänkte de bort hö. De har också lämnat allt gödsel från sina hästar till Fortum, som bränner det till fjärrvärme.

Miljö- och hälsoskyddsnämnden ger även Ingemar Åberg ett hedersomnämnande. Han är en stor lokal aktör inom biodlingen. Juryns motivering: ”Under lång tid har han bidragit till att kommuninvånarna kan köpa honung lokalt, och därmed inte bidra till långa dyra transporter från andra länder.”

Miljöpriset instiftades i år av miljö- och hälsoskyddsnämnden. Priset ersatte miljöstipendiet som legat i träda några år. Tanken med priset är att öka och stödja engagemanget för miljöfrågor och att bygga en hållbar värld för framtiden.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jeanina Santiago