Mer intern kritik inom MP

Tre personer anställda av Miljöpartiet som arbetat nära kommunalrådet Pierre Cengiz Edstrand (MP) går nu också ut med kritik mot vad som hänt i Sigtuna kommun.

19 maj 1916 10:07

– Vi har varit många som kommit in och velat stötta Pierre i hans strävanden som kommunalråd, men gång på gång har vi blivit obekväma hinder som det verkar, och vi har alla valt att stiga åt sidan och hoppats på förändring i vår frånvaro, säger bland andra Christer Larsson, före detta politisk sekreterare för MP Sigtuna under valrörelsen.

Men förändringen har uteblivit och nu är vägs ände nådd, vi vägrar att se vårt parti falla ned i det svarta hål som Pierre leder det in i, säger Christer Larsson, Zebastian Mannesten, före detta politisk sekreterare för MP Sigtuna och Christoffer Sjögren, även han före detta politisk sekreterare för MP Sigtuna.

Enligt ett pressmeddelande vill de tre nu ge sin syn på vad som hänt inom Miljöpartiet i Sigtuna kommun.

Det kritiserade kommunalrådet Pierre Cengiz Edstrand (MP) vill inte gå in på detaljerna utan svarar bara:

– Jag konstaterar att dessa personers avsikt är att skada partiet och framförallt mig som person, säger Pierre Cengiz Edstrand (MP) i en kommentar till Sigtunabygden.

Enligt anonyma uppgifter till Sigtunabygden ska Pierre Cengiz Edstrand ha vägrat lämna sin kommunalrådsplats då partikamrater i Sigtuna föreslagit att en annan person skulle ta över den rollen. Här finns också källor som säger att MP:s kommunalråd redan i början av samarbetet med S och L planerat att försöka få bort förre kommunalrådet Lars Bryntesson (S) från sin post och att även försöka få bort Dan Rosenholm (L).

Efter den senaste tidens tumultartade utveckling i Sigtuna kommun där 13 av 15 ärenden på kommunstyrelsemötet bordlades av MP och oppositionen så kommer nu skarp kritik från både tre tunga namn inom Miljöpartiet och från tre tidigare anställda.

De tre tidigare anställda skriver vidare i sitt pressmeddelande:

"Efter kommunalrådet Pierre Cengiz-Edstrands (MP) senaste medvetna val att ansluta sig till den moderatledda och Sverigedemokratstöttade oppositionen så kan vi inte sitta stilla och titta på mer medan MP Sigtuna hotas av upplösning."

"Vi är flera som under åren arbetat med eller för Pierre i sitt uppdrag som kommunalråd och sett, hört och upplevt saker som ingen kan föreställa sig förekommer innanför en kommunlednings väggar – saker som absolut inte bör få förekomma och som gjort oss både ledsna och besvikna. Att Pierre flertalet gånger bevisat att det är hans personliga vandetta gentemot sina kommunalrådskollegor och partikamrater som får ta störst plats framför egeninitierad politik i syfte att nå vårt partis visioner är inte bara olämpligt utan fruktansvärt oansvarigt, men att lokaldemokratin successivt och effektivt nedmonterats till endast ett obetydligt skal där stadgebrott tillhör vardagen och medlemskontroll och insyn totalt saknas är om möjligt ännu värre för alla oss som velat verka för grön politik i Sigtuna kommun."

"Pierre arbetade flitigt mot mål som kändes oförankrade hos partiet och det partiprogram som satts upp av medlemmarna. Jag gick med i partiet och engagerade mig i Sigtuna men efter ett år av medlemskap och två månader hos Pierre så fick jag nog och lämnade partiet, så illa är det", säger Zebastian Mannesten, före detta politisk sekreterare för MP Sigtuna.

"Att representera folket är det viktigaste uppdraget man kan ha, och att representera Miljöpartiet har många värden förknippade med sig. Bland dessa är att man arbetar med öppna och inkluderande processer, att man är demokratin trogen samt behandlar alla människor rättvist och värdigt", tycker kommunalrådets tre före detta politiska sekreterare.

"Jag jobbade med Pierre under ett par månader innan jag valde att säga upp mig på grund av situationen i lokalavdelningen. Jag delade aldrig Pierres bild av att samarbetet med de andra partierna inte fungerade. Det enda som inte fungerade utifrån vad jag upplevde var Pierres relation till kommunledningen, både politiker och tjänstemän liksom övriga aktiva medlemmar i Miljöpartiet", säger Christoffer Sjögren, före detta politisk sekreterare för MP Sigtuna i pressmeddelandet.

Han anser att det Pierre försvarar sig med inte stämmer. Han har inte medlemmarnas stöd i de beslut som tagits, för de har inte tillfrågats som sig bör. Styrelsen som han med noggrann planering sammansatt efter eget tycke, då det saknas valberedning, har inte ens fått ansvarsbefrielse och medlemmar i föregående och nuvarande styrelse har visat sig djupt olämpliga att ens vara medlemmar i partiet.

Nu får det vara nog, fortsätter de tre före detta anställda. "Allt för ofta har överträdelser skett, och om Miljöpartiet ska ha en möjlighet att driva bra och framåtsyftande politik i Sigtuna så måste förändring ske nu. Pierres egeninitierade beslut har nu till och med i förlängningen lett till att kommunfullmäktige fått ställas in.

"Vi har varit många som kommit in och velat stötta Pierre i hans strävanden som kommunalråd men gång på gång har vi blivit obekväma hinder som det verkar, och vi har alla valt att stiga åt sidan och hoppats på förändring i vår frånvaro. Men förändringen har uteblivit och nu är vägs ände nådd, vi vägrar att se vårt parti falla ned i det svarta hål som Pierre leder det in i" säger Christer Larsson, före detta politisk sekreterare för MP Sigtuna under valrörelsen.

De tre miljöpartisterna som i dag arbetar i andra kommuner, anser att om Miljöpartiet på allvar vill prata om omstart, så är Miljöpartiet i Sigtuna ett ypperligt tillfälle att visa att man menar allvar.

"Vi som trogna Miljöpartister och oroade medlemmar av partiet kommer stödja en sådan förändring till fullo", skriver de i pressmeddelandet.

Sigtunabygden söker just nu Pierre Cengiz Edstrand för ett svar på den nya kritiken. Artikeln kommer uppdateras inom kort.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!