Mentorskap gav mersmak

Basna Esrael är arkitekt från Syrien, hon fick praktikplats via mentorskap.

28 juni 1916 13:31

Arlanda Rotaryklubb driver ett projekt med mentorskap för nyanlända. EwaVictoria Westman har sedan hösten 2015 träffat Basna Esrael flera gånger, ibland på biblioteket, ibland på flygplatsen. En dag tog de bilen, körde runt i Sigtuna och gick på kafé.

Basna Esrael träffade EwaVictoria Westman på ett möte på SFI i Märsta, då Rotaryklubben var där för att informera om mentorskap.

– Jag tyckte det var en mycket bra idé. Vi känner inte så många svenskar så vi kan inte prata med så många, säger Basna Esrael.

Hon flydde Syrien tillsammans med sin man och sin dotter. I Syrien hade de två hem och en affärsverksamhet, en arkitektfirma. De sålde allt för att börja ett nytt liv i Sverige, för två år sedan fanns det köpare, i dag hade det varit för sent.

– Jag har arbetat i 26 år som arkitekt, med stadsplanering, bostäder och byggplanering, och jag undervisade blivande arkitekter på en högskola.

Vi träffas en gråmulen dag i Märsta, Basna Esrael har svårt att vänja sig vid kylan, just den här dagen är det 35 grader i Syrien och solen skiner varm, berättar hon.

Först kom hon och hennes familj till ett asylboende i Norberg innan de flyttade till Tingvalla i Märsta. I dag bor de i Sigtuna. Hon går en Korta vägenutbildning i Uppsala via Arbetsförmedlingen. Den är till för att förkorta vägen till ett arbete i Sverige för nyanlända utländska akademiker. En av utmaningarna har varit att översätta dessa personers kompetenser till något som är lätt att använda för en potentiell arbetsgivare. För Basna Esrael del ledde det till en praktikplats på Varg Arkitekter.

– Just nu försöker jag lära mig hur arkitektsystemet i Sverige fungerar. Det är stor skillnad i byggmaterial. I Syrien är det varmt väder och där bygger vi i betong och sten. Här i Sverige är det kallt och här används mycket trä.

Idén med hela mentorsprojektet är att varje deltagare ska få en egen mentor för personlig kontakt och stöd, förhoppningsvis ska även en kontakt med en arbetsgivare kunna förmedlas.

Genom en arkitektvän ordande EwaVictoria Westman ett studiebesök på Sweco i Stockholm, ett företag som levererar tekniska konsulttjänster inom bland annat arkitektur.

– Jag tog kontakt med en god vän som arbetar där som arkitekt. Hon ordnade ett studiebesök och jag åkte dit tillsammans med Basna och hennes man.

För egen del tycker EwaVictoria Westman att mentorskapet gett henne nya insikter.

– Jag tycker jag har fått insikt i hur det är att lämna ett annat land där det inte längre finns livsutrymme, att lämna allt och börja på nytt. Dessutom har de läst andra språk, inte engelska som så många kan i Sverige, det finns inga genvägar för dem, det är ett hårt arbete, säger EwaVictoria Westman.

Även Sigtuna kommun arbetar med integration genom praktikplatser. På Tingvallaskolans fritids praktiserar lärare från Syrien. Mohammad Zyad Ghadri arbetade som idrottslärare i 25 år i Syrien innan han flydde kriget.

"För att kunna behärska språket måste du prata med svenskar, och då är en arbetsplats som Tingvallaskolan perfekt. Tänk om det även fanns organiserade sociala evenemang där flyktingar och de med svenska som modersmål kunde mötas. Då skulle vi invandrare lära oss språket snabbare", säger han.

Enligt Pernilla Bergqvist (L), barn- och ungdomsnämndens ordförande, fokuserar Sigtuna kommun på nyanlända som fått permanent uppehållstilsstånd.
– Det blir en winwinsituation. De nyanlända får arbetskamrater, lär sig svenska språket och mer om det svenska samhället, samtidigt som de blir ett värdefullt tillskott  i skolorna genom att hjälpa och stötta våra elever.

 

 

<p>Arlanda Rotaryklubb Projekt mentorskap</p>

Deltagaren skall få:

möjlighet att prata svenska

sin kunskap och kompetens sedd

besöka företag med rätt branschinriktning och förhoppningsvis kontakter med arbetsgivare i sin bransch

hjälp att undvika kulturkrockar

Målgrupp för projektet är:

Flyktingar och deras anhöriga med akademisk utbildning eller yrkesutbildning

Särskild satsning på kvinnor

Personer som varit max fem år i Sverige alternativt nyligen fått uppehållstillstånd

Deltagaren skall behärska engelska eller svenska på en C-D nivå.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Larsdotter