Med spänning i 100 år

Sandströms elfirma i Rosersberg firar 100-årsjubileum. Firmans ägare, Magnus Sandström, berättar här om elektrikerfamiljen som tog elen till trakten.

31 maj 2018 15:00

– Försiktigt här i trappan, det är ett gammalt hus, säger Magnus Sandström.

Huset byggdes 1918 då familjeföretaget Sandströms elfirma bildades. Bottenvåningen inrymde verkstaden medan övervåningen var familjens bostad. Idag är huset, som ligger i Skoby i Rosersberg, endast ett kontor, som liknar ett museum. Det är inrett för att kunna visa gamla föremål som räknemaskiner, voltmätare och annat - saker som funnits i huset sedan början.

Werner Sandström, som startade elfirman när han var 32 år, var en utbildad elinstallatör, under en tid då det inte fanns mycket el.

– Han var först på orten med el.

Sverige fick el i början av 1900-talet. Till Sigtuna kom elen 1915. 1918 började elen göra sitt intåg i Rosersberg och Skånela.

– Min farfar blev lejd av ett Knivstaföretag för att bygga luftledningar för el. Sen arbetade han med ett annat Knivstaföretag för att ta hand om luftledningarna för abonnenter, så att folk, framför allt bönderna, kunde få ström i sina gårdar. Företaget hade då två uppdrag: vi byggde linjerna och tog hand om strömmen när den kom ut till abonnenterna.

Werners son Sune tog över firman 1956. Idag är det 55-årige sonen Magnus som har sett till att Sandströms elfirma klarat sig till 100 år.

– Vi är nu inriktade på att vara ett serviceföretag. Vår grej är att jobba med kunder inom Sigtuna kommun.

Sandströms elfirma har idag 20 anställda och en stor kundkrets. Elfirman är inblandad i bland annat projektet eRoadArlanda, elvägen för lastbilar som invigdes i april 2018.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jeanina Santiago