Matsnusk på många restauranger

Flera restauranger i Sigtuna kommun har fått kritik för sin hantering av livsmedel. Det står klart efter ­kommunens kontroller för att komma åt matsnusket.

24 juli 1916 22:46

Av 28 inspektioner vid ­restauranger i Sigtuna kommun hade 17 så allvarliga avvikelser att livsmedelsinspektörerna bedömde att dessa måste följas upp med extra kontrollbesök.

– Vi har gjort en särskild satsning och våra medarebetare har gått ut på kvällstid och helger till ställen som vi kanske inte normalt besöker varje år, säger Tobias ­Johansson, chef för ­livsmedelseenheten.

Bristerna är många. Framför allt gäller det städning och hygien. En restaurang förvarade kyckling för varmt. I ett kök ses spindelväv. På ett café på Arlanda är städredskapen smutsiga, ett handfat trasigt och hela köket behöver en storrengöring. Och på flera restauranger hittas mat med utgånget bäst ­före-datum.

– Det är ju ett problem om för gammal mat förvaras med annan mat. Men allra mest allvarligt är det ju om den används, säger ­Tobias ­Johansson.

Det trasiga handfatet lagades redan nästa dag. Men den personliga hygienen tycks ändå brista på många matställen runt om i Sigtuna kommun. Flera restauranger saknar tvål vid handfaten.

– Vissa saker får de fixa direkt, är tvålen slut får de fylla på. Vi får ibland frågan: ”vågar vi äta där?” Men om vi var rädda att någon skulle bli sjuk så hade de fått stänga, säger Tobias Johansson.

De 28 kontrollerna vid restauranger i Sigtuna kommun gjordes mellan 1 juli och 20 juli i år. Livsmedelsinspektörerna gör löpande besök året runt.

På Arlanda har inspektörer även påpekat att flera chokladkakor av märket Valrona sålts på taxfree-butiker utan att ha tillräckligt tydlig innehållsförteckning. Chokladen kan innehålla till exempel nötter vilket inte framgick med svensk text. Butikerna uppmanas att ta bort chokladen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!