Matchades som kompisar

Johan Svenungsson och Moubarak Bahhar matchades som kompisar genom en ideell förening.

17 juni 2017 10:00

De två vännerna bor i Sigtuna, är i samma ålder och har barn. På det sättet är de lika varandra. Men de har helt olika bakgrunder. Johan Svenungsson är född och uppvuxen i Sverige medan Moubarak Bahhar kommer från Homs i Syrien. De har känt varandra sedan början på mars.

– Vi har träffats antingen hemma hos Moubarak eller hemma hos mig, berättar Johan Svenungsson.

Det var genom den ideella föreningen Kompis Sverige de blev vänner. Föreningen startades av Pegah Afsharian och Natassia Fry för fyra år sedan och finns i Stockholm och Skåne.

– Idag har vi väldigt många nyanlända som kommit till Sverige, därför är det viktigt att inte skapa ett samhälle där etablerade svenskar och nya svenskar inte möts, säger Pegah Afsharian.

Enligt henne har för stort fokus legat på att de som är nya i landet ska komma in. I många fall har man som nysvensk gjort vad man kan, till exempel gått SFI och sökt arbete, men man känner ingen svensk som man kan prata med och umgås med.

– Vi tror att integration många gånger börjar utifrån det jämlika mötet.

Moubarak fyller 51 i år, han är frånskild och har två söner som är 14 och 7 år gamla. Familjen kom till Sverige för två år sedan. Johan fyller 50 i år och jobbar som IT-konsult. Han är gift och har tre barn som är 10, 8 och 6 år gamla. De två yngsta barnen brukar leka tillsammans med Moubaraks yngsta son. När de leker hemma hos Johan brukar Moubaraks son inte vilja lämna dem.

– Han säger nej, nej! berättar Moubarak Bahhar och skrattar.

Förutom att båda har barn har de även ett gemensamt intresse för matlagning.

– Moubarak är jätteduktig på att laga mat, säger Johan Svenungsson.

Pegah Afsharian från Kompis Sverige betonar att det inte handlar om att nya svenskar ska vara läromästare för nyanlända, man ska mötas som kompisar och ha ett socialt utbyte.

– Vi tror att etablerade svenskar också kan vara ganska segregerade ibland.

Johan Svenungsson upplever att Sverige är uppdelat i väldigt homogena områden.

– Jag tror att en lyckad integration bygger på att människor lär känna varandra, att till exempel förstå vilken resa Moubarak och hans familj har gjort. Och att Moubarak får lära känna en svensk familj och förstå hur saker och ting fungerar i Sverige. Moubarak Bahhar trivs bra i Sverige och har precis tagit svenskt körkort.

– Jag jobbade förut som snickare. Nu studerar jag SFI, efter det måste jag ha jobb.

Svenska språket är svårt att lära sig, även om det går framåt för Moubarak. Men ibland blir det lite roliga missförstånd.

– Vi var hemma hos Moubarak, han ordnade en grillunch med massa syriska rätter och min fru tyckte att hummusen var jättegod och frågade om Moubarak hade gjort den. Han sa ja, så hon bad om receptet men då visade det sig att Moubarak hade köpt hummusen.

För Johan känns det viktigt att hans barn får träffa barn från en annan kultur för att se att man kan ha väldigt olika uppväxter och förutsättningar men ändå vara lika varandra.

– Jag är övertygad om att vi kommer fortsätta träffas. Moubarak är ju en del av min vänskapskrets nu och dessutom umgås våra barn.

Kompis Sverige

Utifrån bostadsort, yrkesbakgrund, intressen och liknande matchas en etablerad svensk och en nyanländ med varandra.

Nära 30 kompispar har matchats i Sigtuna kommun.

Vill man bli en kompis kan man fylla i ett formulär på nätet eller boka en intervju med föreningen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Karelius

Ämnen du kan följa