Märstabo i filippinsk skönhetstävling

27 juni 1916 13:36

Märstabon Anne Pacure Häll är en av deltagarna i en skönhetstävling vars syfte är att samla in pengar till fattiga skolbarn på Filippinerna.

Evenemanget heter "Ginang Pilipinas Sweden Charity 2016". Skönhetstävlingen är ett startskott för en nybildad förening, MJS Foundation. Intäkterna ska användas för att hjälpa fattiga skolbarn och ungdomar på Filippinerna.

Deltagarna i tävlingen är filippinska mammor från åldern 25 år och uppåt och som är bosatta i Sverige.

34-åriga Anne Pacure Häll hörde talas om evenemanget och bestämde sig för att ställa upp som en av tolv deltagare.

– Jag kommer själv från en fattig bakgrund. Jag kunde inte studera klart på grund av brist på pengar, så det känns viktigt att hjälpa till, säger hon på filippinska.

– Jag ville bli sjuksköterska. Jag läste första året av utbildningen när jag insåg att jag inte kunde fortsätta. Vi hade inga pengar, säger Anne Pacure Häll.

Hennes utbildning kostade år 2001 cirka 3 000 kronor per år. Nu är avgiften på cirka 5 000 kronor, exklusive mat, skolmaterial och annat.

Hon slutade studera och jobbade istället utomlands som barnskötare på ett dagis i Abu Dhabi i elva år. För nästan två år sedan gifte hon sig med sin man, och hon har nu bott i Sverige i fyra månader.

– Jag känner mig nervös inför evenemanget. Men det är roligt att träffa de andra, säger Anne Pacure Häll.

De andra deltagarna kommer från olika delar av Sverige.

Till skillnad mot Sverige betalar alla sin egen skolgång på Filippinerna, enligt paret Johan och Marlita Schön, som står bakom föreningen MJS Foundation. De är före detta Rosersbergare som flyttade till Stockholm i höstas.

– Varje elev betalar terminsavgifter, skoluniformer, skolböcker samt står för maten helt själva. För en fattig familj är detta många gånger en omöjlig uppgift och således blir många utan utbildning. Vi tror på att om barn och ungdomar får utbildning kommer detta inte bara hjälpa familjerna, utan hela samhället i Filippinerna. Tyvärr kommer vi inte kunna hjälpa alla, men varje familj vi kan hjälpa ser vi som en framgång, säger Johan Schön.

Hans fru Marlita Schön är från Mindanao, i södra Filippinerna – samma region som Märstabon Anne Pacure Häll kommer ifrån.

– Skönhetstävlingar har alltid legat det filippinska folket varmt om hjärtat och det var därför ett naturligt evenemang för oss.

Marlita Schön har kunnat studera klart, men hon växte upp i en fattig miljö där familjer fick kämpa hårt för att ha råd med utbildning för barnen.

– Då jag fortfarande har min familj och en del av mitt hjärta kvar på Filippinerna startade vi föreningen för att på så sätt kunna hjälpa andra att lyckas, säger Marlita Schön.

Tävlingen äger rum den 27 augusti på Spånga Folkan.

(Fotnot: Sigtunabygdens reporter Jeanina Santiago har ställt upp för att bli showens konferencier.)

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jeanina Santiago