Marie kämpar mot kvinnovåld och prostitution

För första gången kröns lucia i Valsta centrum – och på kröningen hålls även en ljusmanifestation mot kvinnovåld.

23 november 2018 12:17

Söndagen den 25 november uppmärksammas både lucia och Internationella dagen mot våld mot kvinnor i Valsta centrum. Huvudtalaren blir Marie Unander-Scharin, ordförande i Kvinnojouren Sigtuna. Hon kommer att prata om situationen i världen, Sverige och Sigtuna kommun.

Marie Unander-Scharin är också styrelseledamot i Unizon, ett riksförbund som samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och andra stödverksamheter som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld.

– Det är viktigt att ta upp våldet mot kvinnor och ta avstånd från det, säger hon.

Redan nu berättar hon för tidningen om Kvinnojourens planer 2019.

Gabriella Kärnekull Wolfe från nätverket #intedinhora kommer att hålla ett föredrag för högstadieelever i Sigtuna kommun för att prata om prostitution. #intedinhora är ett nätverk för och av personer med erfarenhet av kommersiell sexuell exploatering.

– Gabriella var 14 år gammal när hon köptes av en kund. Hon beskriver att det ofta är män som kör sina söner till fotbollsträning eller ishockeyträning. Medan barnen tränar så köper pappa sex från en tonåring. Det är förfärligt, säger Marie Unander-Scharin.

Marie Unander-Scharin ingår också i en nybildad grupp, Arlanda mot människohandel, som skapades våren 2018. Den 3 december har nätverket en uppföljningsträff om hur de ska gå vidare med deras brinnande fråga - prostitution på Arlanda.

– Kvinnor flygs in till flygplatsen, och skickas vidare till Stureplan. Prostitution sker också på hotell, och det är det som nätverket i Arlanda arbetar emot, säger Marie-Unander-Scharin.

Läs mer:

Så många våldtäkter anmäldes i kommunen

Jobbar mot kvinnovåld

Våldtäktsoffer: "Jag är arg på det svenska samhället"

En anhållen för våldtäkten

Kvinna våldtogs flera gånger

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jeanina Santiago