Mångkulturdagen firas för första gången

Mångkulturdagen skapades till följd av förstörelsen av Buddhastatyer i Afghanistan 2001. I år firas dagen för första gången i Sigtuna kommun.

9 maj 2019 11:00

Mångkulturdagen, officiellt kallad för "Världsdagen för kulturell mångfald för dialog och utveckling", är en FN-sanktionerad internationell helgdag för att främja mångfalden.

– Det är ett tillfälle att förstå värdet av kulturell mångfald. Det handlar om trivsel i mångfald. Vi berikar varandra med våra olikheter, säger DJ Maytan från George Graham Foundation som står bakom firandet i Sigtuna kommun.

Mångkulturdagen äger rum tisdagen 21 maj i Valstaskolan. Cirka 60 modersmålslärare ska enligt DJ Maytan finnas på plats för att upplysa om kommunens modersmålsundervisning på 40 olika språk.

– Våra största språk inom modersmål är arabiska, engelska, spanska, och urdu. Sedan varierar det rätt mycket kring övriga språk. Vi har cirka 1500 elever som läser modersmål i Sigtuna kommun och 250 elever i Knivsta kommun, säger Anna Jernberg Carlson, kommunens pressansvarige.

Det kommer att finnas workshops som ska hjälpa till att identifiera invandrarnas intressen samt lyfta fram deras styrkor. Det blir också utställning, dialog, dans från olika kulturer samt internationell mat.

– Vi vill locka fler ungdomar, istället för att de bara spelar med sina mobiler och spelar fotboll. Det finns ju många andra intressen man kan ägna sig åt, säger DJ Maytan.

Sigtuna kommun har drygt 48 000 invånare. Antalet utrikes födda är 16 244 personer.

– I Sigtuna kommun har 33,7 procent av invånarna utländsk bakgrund, säger Anna Jernberg Carlson.

Läs även: "Vi är starka tillsammans"

Läs även:Dansare aktuell i dansshow och sopplunch

Läs även:Festival mot segregation

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jeanina Santiago