Många ”skolkade” förr

Cirka 600 gäster beräknas komma när 130-åringen, Odensala skola, bjuder på fest.

25 maj 2017 12:00

Utöver nuvarande elever, föräldrar och syskon så är även före detta elever och andra i bygden inbjudna. Och de före detta eleverna är många med tanke på att skolan har funnits sedan 1887.

Senaste gången man hade en stor fest i skolan var vid skolans 105-årsjubileum för 25 år sedan.

Rektor Maud Hedlund Lidman minns den festen väl. Hon har jobbat i skolan ända sedan 1970-talet. Från södra Sverige kom hon till Odensala, trivdes i trakten och har därmed stannat kvar.

– När jag började så var det knappt 70 elever.

Men Odensala expanderade med flera barnfamiljer som flyttade hit. Dessutom har skolan också många barn från Märsta som valt att gå i Odensala. Att det är en bra skola bekräftar även fritidsledarna Malin Sundström och Linn Elster, som tidigare själva varit elever på skolan.

– En fördel med skolan är att den har en stor skolgård. Och eleverna har tillgång till skogen, det är bara en promenad på cirka hundra meter dit, säger Linn Elster och Malin Sundström.

Odensala skolas fest är spikad till den 1 juni. Den håller på i tre timmar och inleds med trumpetfanfar. Därefter blir det bland annat utställningar, gymnastik- och dansuppträdanden, loppis, trekamp, fika, hamburgare med mera.

Kalaset finansieras genom ett bidrag från stiftelsen Odensala fristugas minne samt genom försäljning av lotter, hamburgare och korv under festen.

Rektor Maud Hedlund Lidman passar på att dela med sig lite av skolans historia. Skolan hade till en början endast elever som gick i årskurs 3–6, hopslagna till två klasser. Skolan hade bara två klassrum, två lärare och tillhörde Odensala kommun, som idag är en del av Sigtuna kommun. De yngre eleverna gick i de olika småskolor som fanns i bland andra byarna Droppsta och Suckunge.

1842 kom folkskolestadgan i Sverige. Alla barn skulle få gå i skolan. Men i slutet av 1800-talet gick ändå bara hälften av Odensalas hundra barn till skolan. Barnen som inte dök upp i skolbänken menade inte att skolka, de behövde vara hemma och jobba för att försörja familjen.

Det var inte så heller så lätt att ta sig till skolan då. Promenaden fram och tillbaka från skolan kunde ta tre timmar. Värst var det säkert under den mörka årstiden.

– På den tiden måste skolbarnen ta med sig sin egen matsäck. Tyvärr hade inte alla råd till det. Så många skippade lunchen. Men redan 1939 började man servera skolmat i Odensala, vilken var bland de första skolorna att göra det i landet, berättar Maud Hedlund Lidman.

I dag har Odensala skola sex klassrum, 170 elever och cirka åtta lärare. Skolan har byggts om och -ut genom åren.

Vad önskar sig födelsedagsbarnet?

– Vi är trångbodda. Vi behöver ett till klassrum, en slöjdlokal och fler toaletter, svarar Maud Hedlund Lidman.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa