Många ratar cykelgaraget

Sigtuna kommun försöker få fler att använda cykelgaraget i Märsta, men få väljer att nappa på idén.

21 juni 1916 13:31

Klockan 9 på morgonen är cykelstället direkt i anslutning till Märsta station fullt – man kan knappt räkna hur många parkerade cyklar som finns där. Men 100 meter längre bort vid cykelgaraget kan man lätt räkna dem – en, två cyklar.

Precis utanför cykelgaraget finns också extra cykelställ, där finns sju cyklar.

Det låsbara cykelgaraget invigdes i början av året. Det har plats för 89 cyklar - men har i dag endast sex betalande abonnenter. Under de kalla månaderna var siffran fyra.

Några personer har provat på ett gratiserbjudande i tio dagar, men få har förlängt sin plats.

För att få cyklisternas uppmärksamhet pågick en stor kampanj inför midsommar där cyklarna i cykelstället vid Märsta station lappades med information. Informationen återfanns även på Sigtuna kommuns hemsida där de som ville kunde teckna abonnemang innan den 30 juni och få parkera gratis i 60 dagar. Få nappade på kampanjen.

Sigtunabygden kollade triply.se den 28 juni och där ser man att cykelgaraget har 74 lediga platser.

Sigtunabygden har frågat några personer om varför man väljer cykelstället före cykelgaraget. Här är några svar:

– Jag parkerar där för det är nära tåget och av vana tror jag. Cykelstället är snyggt och ser fräscht ut. Min cykel är så gammal och inte värd så mycket heller. Men om jag köper en ny kommer jag överväga att ha den i cykelgaraget för det känns tryggt att ha den där, med mindre risk för stöld, säger Märstabon Marie Jaktlund.

– Anledningen till att jag inte parkerar i det nya cykelgaraget är att det ligger löjligt långt bort från pendeltåget. Slöseri med skattebetalarnas pengar, säger Märstabon Andreas Nordh som berättar att han har sett endast en, två cyklar som står där.

– Jag parkerar helst inte vid stationen, där jag förlorade min cykel. Framhjulet lämnades kvar och resten av cykeln försvann. Det är ungar som gå runt med mini-bultsaxar, jag har sett deras framfart när dem sitter utanför Pressbyrån sent om nätterna. Och jag vet inte om det nya cykelgaraget har något nyttja heller, säger en annan Märstabo.

Enligt cykelgaragets projektledare Åsa Aalto har Sigtuna kommun fått medfinansiering 2015 av Trafikverket för satsningen.

– Cykelgaraget är flyttbart och utbyggbart. Det är flexibelt. Men tills vidare ska det stå på den ytan, säger Åsa Aalto.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jeanina Santiago