Mamma JO-anmäler kommunen

Kommunen drog in skolskjutsen för den döva flickan Chelsea. Hennes mamma känner sig nu desperat – och har JO-anmält kommunen.

18 juli 2019 08:00

Tidningen har tidigare skrivit om Madelaine Horndahls kamp för dottern Chelseas rätt att gå i en speciell förskola för döva barn i Sollentuna. Sveriges Dövas Riksförbund stod på deras sida. Till slut hamnade Chelsea på den önskade förskolan i Sollentuna, och med skolskjuts. Enligt mamman fungerade allt bra tills Sigtuna kommun beslutade att dra in skolskjutsen från och med juni. Förskolebarn har ingen rätt till skolskjuts, enligt grundregeln, menar kommunen.

Senare blev dock skolskjutsen förlängd fram till augusti på grund av att Sigtuna kommun inte har någon annan förskola att erbjuda Chelsea under sommaren. Samtidigt erbjöd Sigtuna kommun Chelsea en förskola med ny verksamhet i Märsta, enligt mamman Madeleine Horndahl.

Men så plötsligt drogs skolskjutsen in igen.

– Jag vill först göra ett besök i förskolan i augusti när den nya verksamheten startar. Jag vill se hur den fungerar. När jag vägrade göra en ansökan till förskolan drog kommunen in skolskjutsen. Då känner jag mig hotad. Därför har jag JO-anmält dem.

Madeleine Horndahl förklarar vikten av en bra förskola för barn som Chelsea.

– Chelsea ska kunna gå på en förskola med naturlig teckenspråkig miljö med andra teckenspråkiga barn. Jag vill inte att hon blir placerad i en kommunal förskola där hon blir ensam och isolerad, där ingen förstår henne.

Madelaine Horndahls kamp för Chelseas rättigheter har pågått sedan 2017.

Pernilla Bergqvist (L), ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Sigtuna kommun, kommenterar att anmälan gjorts.

– Det är viktigt att invånare har denna möjlighet att göra en anmälan om de känner sig missnöjda med något, säger Pernilla Bergqvist.

Tidningen har sökt ansvariga beslutsfattare men utan resultat.

Läs även: Dövt barn nekas skolskjuts

Läs även:De åberopar rätten till teckenspråk

Läs även:"Ordna plats till teckenspråkig förskola!"

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jeanina Santiago