Love Nepal – en revansch

Flickor som hjälporganisationen Love Nepal en gång räddat ur sex­slaveri tar nu revansch och hjälper andra.

2 februari 1916 13:29

Sex år har gått sedan Love Nepal grundades av familjen Alfvén. Organisationen har hittills fritagit 600 flickor och driver nu nio barnhem och en skola. Nio anställda jobbar i Sverige och 50 i Nepal och Indien.

23-åriga Jonatan Alfvén hinner träffa mig medan han tillfälligt befinner sig i Sverige för att sköta ärenden åt Love Nepal.

– Jag pendlar frenetiskt mellan Sverige och Nepal. Så det är en fördel att bo så nära flygplatsen, säger Jonatan Alfvén, vars familj nyligen flyttat till Steninge just för närheten till Arlanda.

Hela familjen lever för Love Nepal – för att rädda och ta hand om flickor i Nepal och Indien som utsatts för sexslaveri och tortyr. Det finns många individer som vill stötta dem, det finns även en kö nu till fadderverksamhet. Till och med prinsessan Madeleine har skrivit ett brev med en uppmuntran.

I dag har även de hjälplösa flickorna som de har räddat blivit starka och djärva nog för att slå tillbaka. De studerar, jobbar för Love Nepal och hjälper till att söka upp fler flickor som behöver hjälp.

– Det är den snöbollseffekten vi vill ha.

Men detta räcker inte, enligt Jonatan Alfvén. Han vill att sexslaveriet i Nepal och Indien stoppas.

– Vi kan rädda hur många som helst, men det kommer alltid nya ­flickor som hamnar i bordellerna, så länge vi inte går på grundproblemet – att bordellerna finns.

Det är olagligt att driva bordeller, men eftersom det är en oerhört stor industri och poliser kan mutas så finns de kvar.

Problematiken ­enligt honom ligger också i samhällets kastsystem, en form av klassuppdelning som finns än i dag. Flickor­na tillhör den fattiga kastlösa gruppen och de tvingas in i prostitution för att familjen ska kunna överleva. Flickorna blir antingen sålda av sin egen familj, eller kidnappas och smugglas för att jobba i bordellerna.

I bordellerna våldtas och torteras flickorna ­cirka 30 gånger per dag. De får inte betalt själva, utan alla pengar berikar endast hallickar och bordellägare.

<p>Love Nepal</p>

Grundades 2010 av ­familjen Alfvén som består av Mikael och Ing-Marie med barnen Natanael, Evelina, ­Johannes och Jonatan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jeanina Santiago