Love and Hope: Stormen lättar

Det senaste året har den Märsta-baserade biståndsorganisationen Love and Hope varit i blåsväder - men snart hoppas man att stormen över.

27 februari 2018 08:00

– Ja, förhoppningsvis börjar stormen lätta och vi kan lägga allt fokus på att hjälpa utsatta kvinnor och barn, säger Jonatan Alfvén, Love and Hopes frontfigur, som i skrivande stund finns i Indien.

Love and Hope, tidigare Love Nepal, har sin bas i Märsta. Den är en svensk hjälporganisation som arbetar mot barnsexhandel, med verksamhet i Indien, Bangladesh, Sri Lanka och Nepal. Organisationen grundades 2010 av Steninge­familjen Alfvén.

Det har gått lugnt framåt för Love and Hope sedan starten 2010, tills de år 2016 bestämde sig för att avsluta samarbetet med sin partnerorganisation i Nepal, Lighthouse, som driver barnhem där.

– Vi bröt samarbetet efter att vi fick många varningssignaler om ekonomiskt bristande redovisning, rapporter om sexuella trakasserier, hot och maktmissbruk, säger verksamhetsledaren Martin Larsson.

Inte långt efter det kom kritik i sociala medier mot Love och Hope. Det handlade om att de övergav Lighthouse-barnhemmens barn, och att alla anklagelser mot Lighthouse inte stämde. I somras rapporterade Aftonbladet om Love och Hope - om bland annat uppgifter om lögner om räddningsaktioner, och uppgifter om medlemmars lyxhotellvistelser.

Grundarna har brutit tystnaden för att bemöta kritiken. Och senast förra veckan fick organisationen stöd av tidningen Inblick.

Inblick, en nyhetstidning med kristen profil, åkte ner till Nepal, pratade med bland andra myndigheter, Lighthouse-personal och utsatta flickor. Dessa samtal ledde till en serie artiklar som bekräftar att varningssignalerna om Lighthouse är korrekta.

Dessutom visade det sig att ett intyg - som skulle fria Lighthouse från all anklagelser - var falskt. En myndighetschef tillbakavisar intyget, enligt Inblick.

– Inblickets reportage förstärkte vårt beslut att ta avstånd från Lighthouse, säger Martin Larsson.

Idag finns det ett problem till som Love and Hope ska behöva bemöta - en polisanmälan mot två företrädare om förskingring. Enligt Jönköpingsposten har anmälan gjorts av en organisation i Nepal och handlar om en större summa pengar som försvunnit under flera års tid.

- Det finns en anmälan, bara en anmälan. Vem som helst kan ha anmält, och vi vet inte om det finns substans i det. Vi känner oss helt trygga, vi står under svensk insamlingskontroll, vi har en auktoriserad revisor. Om det finns anledning att göra en undersökning så kommer vi att samarbeta fullt ut. Vi är noggranna med att det ska vara rätt, och inget är dolt, säger Martin Larsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jeanina Santiago